IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игра на мандати и протегнати ръце: Какви са възможните комбинации за ново правителство?

Представители на партии говорят за експертен кабинет, който да решава конкретни проблеми, без участието на ярки политически фигури

15:21 | 23.06.24 г.
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

За експертен кабинет без участието на ГЕРБ и ДПС и консенсусен министър-председател говорят парламентарно представените партии.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви пред БНР, че партията му „протяга ръка“ към останалите партии в Народното събрание, без ГЕРБ и ДПС, ако „Възраждане“ стане третият мандатоносител, защото петте формации имат мнозинство.

Костадинов признава различията между партиите, но ги определя като предимно „идеологически“. Според него арбитър за тези различия трябва да е народът, затова той предлага и провеждане на референдуми за приемането на еврото и членството на България в НАТО.

„Решението на българския народ е вече максимално легитимната форма, с която се подпечатва от тук насетне бъдещето на България", коментира той.

Коментарите на Костадинов изглежда се харесват на Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ (ИТН), който коментира пред БНР, че ако президентът Румен Радев даде третия мандат за съставяне на правителство на "Възраждане", бихме отишли на разговори с тях".

Той смята, че сформирането на експертен кабинет, който да решава конкретни проблеми на България, е по-добрият вариант от нови избори. По думите на Йорданов ярки политически лица в един експертен кабинет не може да има, за да не се пораждат партийни зависимости.

Той декларира, че ако третият мандат за съставяне на правителство бъде предоставен на ИТН, те ще разговарят с всички партии в парламента.

Драгомир Стойнев от БСП коментира пред БНР, че ГЕРБ и лидерът на партията Бойко Борисов не желаят да има правителство. „Не съм видял никакви конкретни действия от Бойко Борисов за поемане на отговорността за управлението на страната“, посочи Стойнев, който допълни, че партията няма да се самопредлага, а който търси подкрепата ѝ, ще трябва да го направи официално.

Стойнев посочи, че партията може да постигне разбирателство с ИТН.

Лена Бориславова от ПП-ДБ посочи пред националното радио, че правителство с мандата на ИТН няма да бъде независимо и експертно.

Според нея Борисов е тъжен, защото го изнудват, от една страна, Слави Трифонов, а от друга – Делян Пеевски. „Това е най-лошата възможна комбинация, от която нищо хубаво няма да се случи", посочи тя.

Бориславова коментира, че е възможно сформирането на правителство с участието на ГЕРБ-ДПС-ИТН, "ако се спазарят Борисов, Пеевски и Тошко Йорданов“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 23.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още