IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Найджъл Фараж: НАТО и ЕС провокираха войната в Украйна

Популисткият лидер подчерта, че не харесва руския президент Владимир Путин, но му се възхищава

15:30 | 22.06.24 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Разширяването на НАТО и Европейския съюз (ЕС) в Източна Европа е довело до началото на инвазията на Русия в Украйна, заяви Найджъл Фараж, лидер на популистката партия „Реформирай Великобритания“, която се издига в социологическите проучвания.

В интервю за BBC Фараж застана зад коментарите, които е правил преди, сочейки с пръст Запада, като каза, че „е очевидно“, че присъединяването на повече източноевропейски страни към пактовете ще провокира руския президент Владимир Путин.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак нарече изявлението „напълно погрешно“, като предупреди в събота, че „този вид успокоение е опасно за сигурността на Великобритания, сигурността на нашите съюзници, които разчитат на нас, и само окуражава още повече Путин“.

Министърът на вътрешните работи от Консервативната партия Джеймс Клевърли каза, че Фараж „повтаря подлото оправдание на Путин за бруталната инвазия в Украйна“. Говорейки пред медиите, лидерът на лейбъристите Киър Стармър посочи, че коментарите са „позорни“, докато министърът на отбраната в сянка Джон Хийли нарече Фараж „апологет на Путин“.

Партията на Фараж се възползва от антиимиграционните настроения, като подкрепата ѝ нараства в социологическите проучвания за сметка на управляващите консерватори преди изборите на 4 юли. Това разделя десния вот и проучвания показват, че торите на Сунак са напът към историческо поражение от опозиционната Лейбъристка партия на Стармър.

Коментарите на Фараж са предхождани от поредица от спорове, включващи кандидати за изборите от Реформирай Великобритания“, включително един, който се извини, след като каза, че Обединеното кралство е трябвало да „приеме предложението на Хитлер за неутралитет“.

В интервюто за BBC Фараж беше притиснат от предишните си коментари, в които се предполага, че се възхищава на Путин и че Западът е провокирал руския лидер.

„Защо казах това? За мен беше очевидно, че постоянното разширяване на изток на НАТО и Европейския съюз дава причина на този човек, на неговия руски народ, да каже: „Те идват отново за нас“ и да тръгне на война“, изтъкна той.

От 90-те години на миналия век редица източноевропейски страни се присъединиха към НАТО и ЕС, включително Полша и Унгария.

„Аз съм единственият човек в британската политика, който предсказа какво ще се случи и разбира се всички казваха, че съм парий, защото се осмелих да го предложа“, заяви Фараж.

Той добави, че „не харесва“ Путин, но повтори, че „му се възхищава като политически оператор, защото успя да поеме контрола върху управлението на Русия“.

„Ние провокирахме тази война“, каза Фараж. „Разбира се, вината е негова, той използва това, което направихме като извинение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
vanaia
преди 3 седмици
Найджъл Фараж: НАТО и ЕС провокираха войната в Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Алехандро
преди 3 седмици
До: dean.jordanovАльооо, ти бавноразвиващ ли си, бе?! Какво разширяване на НАТО?! Когато запъртъка и нацист путин, нападна Украйна, какво разширяване имаше, Украйна дори не искаше да влезе в НАТО?! А след това - в НАТО влязоха и Швеция, и Финландия - нови 2000 км. граници с НАТО за руските блата! И, кво направи запъртъка - нищо, опорката му се срути, само бгпутинофилидиотите вярват на съветска дезинформация- Гнус!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Алехандро
преди 3 седмици
Това е един от най-големите *** в световната политика, които някога са се пръквали! Тоталенглупак, аналогов индивид, лъжец на вселенско ниво, корумпе - доказано е получавал кинти от руски източници, излага половитият Остров за Брекзит, после се покри, и сега, с цялата си наглост се активира отново, или го активираха... Топ, топидиот, равни на него са само бгидиотите, заразени с путинофилия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
khао
преди 3 седмици
соори, глууупавичък съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
khао
преди 3 седмици
еййй, цял ден им го лапнете чак до топппките, нещо липса на сол ли има... или просто ви харесва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 3 седмици
постоянното разширяване на изток на НАТО и Европейския съюз дава причина на този човек, на неговия руски народ, да каже: Те идват отново за нас и да тръгне на война----За това е прав. Защо беше нужно ЕС/НАТО да се разширява до границите му? Защо НАТО иска да е на границата на Русия? Трябва ли Русия да възпреме нормално, ако не беше тръгнала на "операция" и си стоеше вкъщи, на нейните граници да се разположат натовски войски и машини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 16
тошко_стоте_акаунта
преди 3 седмици
До: evlogi, " Въдят се навсякъде" , мхм, като тея двамата преди тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 7
evlogi
преди 3 седмици
Подобни новини винаги ми действат успокояващо.Носи ми известно облекчение като знам, че иди0тите не са присъщи само на България. Въдят се навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 40
Алехандро
преди 3 седмици
Няма такъв ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 46
zelka007
преди 3 седмици
хаха ... бившият лидер на ЮКИП (партия за независимост на Обединеното кралство) , дето организираха брекзит , въпросният Найджъл Фараж не харесва зануленият детеубиец , но обича парите му ... мдааа ... интересен факт , финансистът на тази партия - Арън Банкс е женен за дъщеря на руснак ... същият и съпартийци посетили руския посланик във Великобритания Александър Яковенко, който им е помогнел с инвестиции в златни мини в Сибир и им е уредил консултантски договори за тях ... :))) ... нищо лично
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още