IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Весела Чернева: ЕНП рискува да тръгне конфронтационно по отношение на Мелони

Дуелът в Европарламента няма да е Мелони срещу Макрон, а по-скоро Мелони срещу Олаф Шолц, изтъква заместник-директорът на ЕСВП

11:30 | 22.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Италианският премиер Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg L.P.
Италианският премиер Джорджа Мелони. Снимка: Bloomberg L.P.

Чисто математически Европейската народна партия (ЕНП), социалистите и либералите имат мнозинството – над 400 гласа в Европейския парламент, мнозинството от 361 гласа трябвало да се получи лесно, италианският премиер Джорджа Мелони не е необходим, за да бъде избрана Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия (ЕК). Това коментира в интервю пред БНР Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) и ръководител на софийския офис.

Според нея „се смята, че ще има недоволни от Фон дер Лайен и в трите фракции в ЕП.

"Затова се смята че е рисковано да се тръгне изолирано и конфронтационно по отношение на Мелони. Мисля, че ако се стигне до ситуация Урсула фон дер Лайен да не събере достатъчно гласове – 17 юли, трябва да се започне договаряне на целия пакет отначало. Едва тогава може да се мисли за дял на консерваторите на Мелони в разпределението на големите постове, което означава, че гласуването за ЕК ще е към края на годината. Това е сценарии, ако 3 центристки фракции не съберат необходимите гласове", обясни Весела Чернева.

Ако този пакет мине в момента, следва че Мелони ще трябва да се съобразява с центристкия консенсус и ще има повече място за италианеца Марио Драги, които беше натоварен да направи доклад за конкурентоспособността на Европа, за да посъветва Брюксел и европейските столици как да се реформира пазара, за да се създадат големи суперкомпании, които да се състезават на глобалния пазар, добави Чернева.

"Още в понеделник нещата се промениха. Стана ясно, че ЕНП са направили 2 грешки в планирането. Първата е, че тяхната собствена алчност за постове създаде проблем, защото хърватския премиер предложи ЕНП да получи и половината от мандата на председателя на Европейския съвет. На практика да има участие в 3 от 4 поста. Това взриви баланса. Другият грешен подход беше, че щабът на Фон дер Лайен реши да направи предварителни преговори със социалисти и либерали без консултация с Мелони, която току ще беше председателствала Г-7. На личностно ниво консенсусът беше разклатен. На този фон решението на чешкият премиер Андрей Бабиш да напусне групата на либералите, беше очаквано и доста хора очакваха да се случи. Бабиш е разследван за корупция.  Напускането му затвърждава четвъртото място на либералите в ЕП", коментира Чернева.

Тя допълни: "Не мисля, че напускането му е лоша новина и че има, кой знае какво значение за разпределянето на четирите големи поста, защото Бабиш отдавна вироглаво се дели от консенсуса в либералния център".

За Чернева въпросът е къде той би отишъл и все повече се говори, че както и унгарския премиер Виктор Орбан, Бабиш може да се опита да създаде алтернативна парламента група, тъй като той и Орбан не могат да си намерят място в съществуваща конфигурация.

Според нея дуелът в ЕП няма да е Мелони срещу френския президент Еманюел Макрон, а по-скоро Мелони срещу германския канцлер Олаф Шолц, "защото Макрон е зает с изборите за парламент във Франция, свика ги предсрочно след поражението на изборите за ЕП".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 22.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още