IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС започва преговори за членство с Украйна и Молдова от 25 юни

Преди две седмици Брюксел обяви, че двете страни са изпълнили необходимите изисквания за старт на разговорите

19:36 | 21.06.24 г. 1
Снимка: EPA/DUMITRU DORU
Снимка: EPA/DUMITRU DORU

Европейският съюз (ЕС) започва официални преговори за присъединяване с Украйна и Молдова във вторник, 25 юни.

„Благодарен съм на всички в нашия екип, които работиха усилено, за да превърнат тази историческа стъпка в реалност“, коментира президентът на Украйна Володимир Зеленски. „Милиони украинци осъществяват своята европейска мечта. Украйна от векове принадлежи към Европа и се завръща като пълноправен член на европейската общност“, коментира той, цитиран от Politico.

Президентът на Молдова Мая Санду коментира, че „да станем член на ЕС е нашият път към мир, просперитет и по-добър живот за всички граждани“.

Преговорите за присъединяване трябва да започнат в Люксембург във вторник следобед чрез две междуправителствени конференции, които ЕС ще проведе отделно с Украйна и Молдова.

Започването на преговори е следващата стъпка в това, което вероятно ще бъде трудно и дългогодишно пътуване към пълноправно членство на двете страни в ЕС.

Украйна и Молдова кандидатстваха за присъединяване към ЕС през 2022 г., след като руският президент Владимир Путин започна своята пълномащабна инвазия в Украйна.

Решението на блока да започне преговори идва две седмици, след като Брюксел обяви, че двете страни са изпълнили необходимите изисквания за старт на разговорите.

Освен това водещи дипломати на ЕС настояваха преговорите да започнат през юни, преди Унгария да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 юли. Будапеща декларира, че не възнамерява да провежда нови кръгове от преговори с Киев през шестте месеца на председателството, пише БГНЕС.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Dani_2077
преди 3 седмици
Една наистина ДОБРА новина. Успех и на двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още