IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът започва консултации с партиите в понеделник

В 9 часа ще започнат консултациите с парламентарната група на ГЕРБ-СДС

12:55 | 21.06.24 г.
Снимка: Люба Филипова/БГНЕС
Снимка: Люба Филипова/БГНЕС

Президентът Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи в Народното събрание в понеделник, 24 юни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В 9:00 ч. ще започнат консултациите с парламентарната група на ГЕРБ-СДС, в 11:00 ч. ще бъде срещата с представители на ДПС, а в 14:00 ч. – с народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Все още не е известен графикът на срещите с останалите парламентарно представени партии. 

След изборите ГЕРБ-СДС инициираха срещи с парламентарно представените партии в търсене на подкрепа за сформиране на правителство, но на поканата им се явиха само представителите на ДПС и „Има такъв народ“.

ГЕРБ-СДС предлагат правителство „на споделената отговорност“, като до момента идеята им получава подкрепа единствено от ДПС. Същевременно по думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов коалиция само с ДПС не може да има.

От ГЕРБ настояват, че правителство трябва да се сформира с техния мандат и държат да излъчат премиера, външния министър и министъра на отбраната.

ПП-ДБ категорично отхвърлят възможността за създаване на кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ настоява да получи третия мандат и да предложи експертно правителство.

„Не мисля, че на този етап може да има правителство между ГЕРБ, ДПС и „Величие“, но не можем да бъдем ясновидци какво ще се случи“, каза преди ден музикантът и депутат от най-новата партия в парламента Етиен Леви.

„Възраждане“ и БСП заявиха намерение да бъдат в опозиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още