IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът у нас още е в очакване на неприетите закони за еврото

България не трябва да бърза с влизането в еврозоната по политически причини, каза адв. Галин Попов

19:23 | 20.06.24 г.

Между шест месеца и една година са необходими на бизнесите да се направят необходимите промени, за да могат да понесат новите условия, които ни чакат с приемането на еврото. Това каза адв. Галин Попов, изпълнителен директор на Асоциация на търговците на нехранителни стоки (АТНС), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Въпросните шест месеца до година трябва да влязат след приемането на законите за влизане в еврозоната, за да може всички потърпевши от тях да се подготвят спокойно, посочи събеседникът.

Неяснотата по приемането на еврото в България, както и още незавършените закони, с които бизнесите ще трябва да се сблъскат, създават напрежение в сферата. Все още се очаква нормативната база, с която ще трябва да се съобравят собствениците на бизнеси, каза Попов.

Не само бизнесът като сфера, но и потребителите ще бъдат засегнати от настъпващите промени. Според адв. Галин Попов ако законодателството е ясно и добре направено, процесът на влизане в еврозоната ще е много по-лек и достъпен за повече бизнеси и потребители. 

Въпреки забавянето на законите, вече половината от участвалите в проучването на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки, са започнали подготовка като инсталиране на нови софтуери и други, с които да си помогнат за предстоящите събития, стана ясно от думите на Попов.

Засега най-сложните въпроси изникват с формирането на цени и как ще се изчисляват те. В тази посока е започната вече работа, но това отнема време.

От оперативна гледна точка засега не се забелязват притеснения, а Попов коментира, че стига да има яснота за законодателството, няма да има никакви проблеми.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още