IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Рюте си гарантира шефското място в НАТО след оттеглянето на Клаус Йоханис

Румънският президент, който беше единственият друг кандидат, е обявил на съюзниците намерението си да се оттегли миналата седмица

16:09 | 20.06.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Марк Рюте. Снимка: Bloomberg LP
Марк Рюте. Снимка: Bloomberg LP

Нидерландският премиер Марк Рюте си осигури поста на следващ ръководител на НАТО, след като румънският президент Клаус Йоханис заяви, че се оттегля като единствения друг кандидат.

Йоханис каза, че е обявил на съюзниците намерението си да се оттегли миналата седмица, става ясно от изявление на държавния глава, публикувано в четвъртък и цитирано от Bloomberg. В него се посочва още, че черноморската страна застава зад кандидатурата на Рюте за следващ генерален секретар.

Сега Рюте има подкрепата на 32-те членки на НАТО, за да наследи настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг, чийто мандат изтича през октомври. Съюзниците се надяваха да изберат следващия ръководител на военния алианс преди срещата на върха на лидерите на НАТО във Вашингтон следващия месец.

Смяната на лидера на НАТО ще се случи в ключов момент на фона на продължаващата война в Украйна. Ръководителят на алианса ще трябва да продължи да привлича подкрепата на съюзниците за Украйна, като същевременно предотвратява евентуална ескалация на напрежението между съюза и Москва.

Задачата му може да се окаже още по-трудна, ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом след изборите в САЩ през ноември. Рюте се приема като най-добрия възможен кандидат за справяне с евентуално ново управление на Тръмп, който имаше обтегнати взаимоотношения с колегите си от НАТО по време на първия си мандат. Той многократно притискаше европейските си съюзници за увеличаване на бюджетите за отбрана и дори поставяше под съмнение оставането на Вашингтон в алианса.

Пътят на Рюте към ръководния пост беше разчистен, когато унгарският премиер Виктор Орбан го подкрепи, след като получи писмено обещание да спазва сделката, сключена със Столтенберг, даваща на Будапеща право да не участва в ангажиментите на алианса към Украйна. Словакия също подкрепи Рюте по-рано тази седмица в замяна на гаранции, че НАТО ще защитава словашкото въздушно пространство.

Въпреки че Рюте имаше още от самото начало подкрепата на по-голямата част от страните в алианса, изненадващият ход на Румъния през март да издигне Йоханис забави процеса, въпреки че много официални лица казаха, че кандидатурата му е дошла твърде късно, за да наруши подкрепата за Рюте.

Рюте се оттегля като най-дълго служилия премиер на Нидерландия, след като бе договорено ново коалиционно правителство начело с Дик Шуф, бивш ръководител на холандската разузнавателна служба. Холандският лидер обяви напускането си миналата година, след като правителството му не издържа под натиска на вътрешен спор за миграционната политика.

Естонският министър-председател Кая Калас и латвийският външен министър Крисиянис Каринс изразиха интерес към ръководната позиция в НАТО миналата година, но Рюте се очерта като фаворит заради широката подкрепа от страни като САЩ, Франция и Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
tamar79
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 13
zelka007
преди 1 седмица
не се очертават добри дни за рассийката-иран-поднебесната-кимченундлия ... мдаа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още