IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Всички виждаме как летим към избори

ГЕРБ няма да се откаже от номинацията на Рая Назарян за председател на парламента

12:55 | 19.06.24 г.
Автор - снимка
Автор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ГЕРБ няма да се откаже от номинацията на Рая Назарян за председател на парламента. Това каза лидерът на партията Бойко Борисов, след като новите депутати не успяха да изберат председател на 50-ия парламент. Според Борисов съставянето на правителство има смисъл само ако то е от трите най-големи политически сили в парламента. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

"Ако ме питате дали съм оптимист - не съм. В никакъв случай не съм. Най-голямата партия, по традиция, получава председателя на парламента и след това тръгват някакви процеси…Всички виждаме как летим към нови избори, защото няма отговорни партии. … Само с ДПС не можем да направим коалиция. Без да има широк формат, не можем да направим коалиция“, коментира Борисов.

Според него правителство на споделена отговорност с повече партии има как да се направи.

„По-добре ужасен край веднага, отколкото да правим безсмислени неща. Има смисъл управлението само ако е от трите най-големи партии. Другите, ако искат, добре са дошли също", каза Борисов.

ПП-ДБ: Оставаме опозиция

„Това, което казахме след началото на изборите, го потвърждаваме и днес - ПП-ДБ ще бъде ясна проевропейска опозиция, където ще се борим за всичко, което е по пътя на България за Европа, и за всичко, което е антикорупционно. Всяка кражба, която видим, ще осветяваме и няма да разрешим България да се върне в старите времена, които всички си спомняме в недалечното минало“, заяви Кирил Петков на пресконференция на ПП-ДБ след провала на избор на председател на Народното събрание днес.

„Борисов да не прехвърля отговорността на другите партии, той е първа политическа сила. Заявяваше през цялата кампания, че ще бъде водеща, стабилна партия за управлението на България. Сега трябва да демонстрира, че зад тези думи има някакъв смисъл", каза Петков и допълни: „Следващият път, когато събори поредното правителство и не си спази уговорката, да има предвид, че създаването на правителство е много по-трудно, отколкото неговото разрушаване".

Петков каза, че стоят рамо до рамо в коалицията на ПП-ДБ и ще бъдат предвидими пред своите избиратели.

„Мисля, че ГЕРБ са шизофренични. Плюха ни в продължение на един месец, че нищо не можем и сме закарали държавата в криза, а сега искат подкрепа от нас за правителство. Това е несериозно. Значително по-лошо е, че след като сътвориха хаоса, сега не могат да сложат ред в него", каза Асен Василев и определи като безотговорно това, че през последните три години ГЕРБ са изпратили страната пет пъти на избори.

Тази сутрин народните представители от 50-ото Народно събрание положиха клетва.

Първото заседание на 50-ото Народно събрание обаче беше прекъснато, тъй като депутатите не успяха да изберат негов председател.  Кандидатите за поста бяха четирима, като на балотаж отидоха Петър Петров от „Възраждане“ и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС.

Заседанието ще продължи утре.

Пред журналисти в Народното събрание президентът Румен Радев коментира неуспешния първи опит за избор на председател на парламента с думите: „Означава, че ще бъде трудно“.

Президентът припомни призивите си за ефективни реформи във върховенството на правото, за справедливост, за устойчиво развитие на социално икономическите процеси, за ефективно образование, сигурност и суверенитет. „Всичко вече е изговорено, време е за действия“, заяви Радев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още