IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин и Ким Чен Ун си обещаха сътрудничество и нов многополюсен свят

Президентът на Русия е на първото си посещение в Северна Корея за последните 24 години

07:26 | 19.06.24 г. 5
Снимка: БГНЕС/EPA/KCNA
Снимка: БГНЕС/EPA/KCNA

Президентът на Русия Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се споразумяха да развиват отношенията между двете страни по време на първата визита на руския държавен глава в Пхенян за последните 24 години, предаде Ройтерс, като се позова на съобщения в севернокорейските медии. 

Путин бе посрещнат от ККим Чен Ун на международното летище в Пхенян, където двамата се ръкуваха, прегърнаха и разговаряха пред самолета на руския президент. След това те се качиха в правителствена лимузина и се отправиха към хотела, в който е настанен руският президент.

Вероятно предвид късния час посрещането беше сравнително скромно, като Ким посрещна руския лидер на червения килим без грандиозна церемония, каквато организира за китайския президент Си Дзинпин при посещението му през 2019 г.

Снимка: БГНЕС/EPA/VLADIMIR SMIRNOV/SPUTNIK Снимка: БГНЕС/EPA/VLADIMIR SMIRNOV/SPUTNIK

Снимки на държавните медии показват улици в Пхенян, окичени с портрети на Путин, и фасадата на недостроения и празен 101-етажен хотел Ryugyong с форма на пирамида, ярко осветена с гигантско послание "Добре дошъл, Путин".

Програмата за сряда включва разговори на четири очи между двамата лидери, както и тържествен концерт, държавен прием, почетен караул, подписване на документи и изявление за медиите, съобщи руската информационна агенция "Интерфакс", цитирайки съветника на Путин по външната политика Юрий Ушаков.

В знак на това, че Русия, която е член на Съвета за сигурност на ООН с право на вето, преоценява подхода си към Северна Корея, Путин похвали Пхенян преди пристигането си за това, че е устоял на икономическия натиск, шантажа и заплахите на САЩ.

В статия на първа страница на вестника на основната управляваща партия в Северна Корея той обещава да "разработи алтернативни механизми за търговия и взаимно уреждане, които да не се контролират от Запада", и да "изгради равноправна и неделима архитектура за сигурност в Евразия".

Снимка: БГНЕС/EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK Снимка: БГНЕС/EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK

Срещата между Путин и Ким демонстрира "непобедимостта и трайността" на приятелството между Северна Корея и Русия, заяви севернокорейската държавна медия КЦТА, цитирана от БТА. Връзките между Пхенян и Москва се превърнаха в "силна стратегическа крепост за запазването на международната справедливост, мир и сигурност, както и двигател, който ускорява изграждането на нов многополюсен свят", допълва КЦТА.  

САЩ обвиняват Северна Корея, че е доставила "десетки балистични ракети и над 11 хил. контейнера с боеприпаси на Русия" за войната ѝ в Украйна. Москва и Пхенян отричат между тях да има трансфер на военна техника, но се зарекоха да подсилят сътрудничеството си в областта на отбраната, което може да включва и съвместни учения на двете армии.

Снимка: БГНЕС/EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK Снимка: БГНЕС/EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK

Часове преди Путин да се срещне с Ким Чен Ун в Пхенян, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази опасения от подкрепата, която Русия може да окаже на ракетната и ядрената програма на Северна Корея. След както разговаря с американския държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен, Столтенберг заяви пред журналисти, че войната на Русия в Украйна се поддържа от Китай, Северна Корея и Иран, които искат западният алианс да се провали.

"Разбира се, ние сме загрижени и от потенциалната подкрепа, която Русия оказва на Северна Корея, когато става въпрос за подпомагане на нейните ракетни и ядрени програми", посочи генералният секретар на НАТО. По думите му тази тенденция, както и помощта, която Китай оказва на руската военна икономика, онагледяват факта, че предизвикателствата пред сигурността в Европа са свързани с Азия. Той добави, че на срещата на върха на НАТО във Вашингтон следващия месец ще се наблюдава по-нататъшно укрепване на партньорствата на алианса с Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония.

Столтенберг подчерта, че на определен етап трябва да има "последствия" за Китай. "Те не могат да продължат да имат нормални търговски отношения с държавите в Европа и в същото време да подхранват най-голямата война, която сме виждали в Европа след Втората световна война", каза той.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви в понеделник, че Вашингтон следи отношенията между Северна Корея и Русия "много, много внимателно", тъй като "може да има някаква реципрочност... която да повлияе на сигурността на Корейския полуостров".

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер вчера каза, че задълбочаването на сътрудничеството между Русия и Северна Корея е "тенденция, която трябва да предизвиква голяма загриженост у всеки, който е заинтересован от поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
willyt468
преди 4 седмици
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
sssaaa
преди 4 седмици
Неоспорим факт е че вървим към двуполюсен свят. Дали сме застанали в правилния полюс само времето ще покаже, защото историята до момента ни казва, че всеки път сме били на грешната страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 14
khao
преди 4 седмици
хахахаха, очертава се полюс от диктатори с робско население... миналия път тоя полюс издържа 45 години, тоя път ще е по малко! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
0pk
преди 4 седмици
До: Алехандро да е, да се чуди чвек шо ни занимават с тях. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 19
Алехандро
преди 4 седмици
Двамата запъртъци-комплексари, с лица на ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още