IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След срещите на ГЕРБ с партиите - има ли шанс за правителство?

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, заяви Бойко Борисов

19:43 | 18.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Двудневите консултации на ГЕРБ с парламентарните пратии приключиха, като само от "Има такъв народ" (ИТН) се явиха на разговори днес, а вчера се явиха само от ДПС. Нито една от двете партии към момента не е дала категоричната си парламентарна подкрепа за правителство с мандат на ГЕРБ. Това стана ясно в края на днешния ден.

На отправената покана не се отзоваха останалите партии - "ПП-ДБ", "Възраждане", "БСП за България" и „Величие“.

БСП не се явиха на днешните консултации, като минути преди обявения час за среща от партията съобщиха, че Изпълнителното бюро на партията е решило да не участват в консултациите и да не подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ и на ДПС. По-рано организационният секретар на партията Борислав Гуцанов обаче обяви, че социалистите все пак биха подкрепили експертно правителство.

„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) няма да участва в преговорите за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите и ще бъде силна проевропейска опозиция, заявиха от коалицията в съобщение, адресирано до ГЕРБ. 

ИТН: За нас най-правилно е да има експертен кабинет, ГЕРБ видимо са достигнали до тази идея

В рамките на деня от "Има такъв народ" приеха поканата на ГЕРБ. При двустранните разговори от ГЕРБ са запознали ИТН с техните виждания за управление на държавата по политики. От "Има такъв народ" са припомнили какви предизборни обещания са поели към избирателите, като структура и състав на правителството не са били обсъждани. Тошко Йорданов заяви, че експертен кабинет би решил политическия пъзел.

"Това е първи предварителен разговор и изобщо не говорим за правителство в момента. Ситуацията е сложна и тежка, защото страната без правителство е блокирана, а, от друга страна, с лошо правителство понякога е по-зле. Ние от година и нещо обясняваме, че според нас най-правилният вариант е да е експертен кабинет. Колегите от ГЕРБ са достигнали до идеята, видимо", каза Тошко Йорданов от ИТН.

От ГЕРБ определиха разговорите с ИТН като „едно добро начало“.

"Оставихме вратата отворена за това да продължим нашите разговори конкретно по политики. Разговори, които касаят състав, структура на правителство, имена - такива разговори не са водени", каза Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Категоричен отговор от ДПС и ИТН за парламентарна подкрепа засега няма, поясни Сачева.

"Нито колегите от ДПС, нито от ИТН са изразили ясна и категорична позиция в подкрепа на правителство. ГЕРБ-СДС остава на твърдата позиция, че страната има нужда от редовно правителство и смятаме, че политическата криза може да бъде решена единствено чрез действия, чрез смелост и чрез поемане на отговорност. Затова сме предложили формула, която се нарича "правителство на споделената отговорност"", допълни Сачева.

От партия "Величие" не се явиха на консултациите. От партията са изпратили писмо до ГЕРБ-СДС, в което казват, че няма да участват в разговорите с преговорния екип в Народното събрание. Вместо това председателят на партията Николай Марков е поискал среща с Бойко Борисов. Такава обаче няма да се състои, заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

От "Възраждане", които вчера отказаха разговори с ГЕРБ, днес обясниха защо. "В момента сме в ситуация, в която ще имаме поредното евроатлантическо правителство. Заради това, че ще се прокарат политики, които не са в дневния ред на българския народ, ние няма как да го подкрепим и заставаме категорично като опозиция. Ние отказахме поканата на ДПС и ГЕРБ да отидем на разговори с тях по простата причина, че нашите приоритети, приоритетите на българския народ, приоритетите, заради които ние сме изпратени в парламента, те дори не искат да ги разглеждат", каза Цончо Ганев, зам.-председател на ПП "Възраждане".

ГЕРБ ще предложи Рая Назарян за председател на 50-ото Народно събрание

На утрешното първо заседание на 50-ия парламент ГЕРБ-СДС ще предложи Рая Назарян за председател на парламента, обяви лидерът на партията Бойко Борисов.

"Към днешна дата съставяне на Министерски съвет не е възможно. Утре ще предложим Рая за председател на парламента и ще започне гласуване. От него ще стане ясно дали ще продължим нататък да преговаряме", заяви той.

Борисов каза, че за да има правителство с участието на ГЕРБ, то трябва да е стабилно, а не да е "за 100 дни". Той допълни, че по време на преговорите са получили популистки искания и повтори тезата, че ГЕРБ-СДС няма да управлява само с ДПС.

"Ако считат, че с нови избори ще си увеличат резултата, се лъжат. Това, че Борисов и Пеевски ще управляват, е кауза пердута. Това няма да се случи надявам се всички да подкрепим Рая. Ако утре мине гласуването, ще продължим разговорите", заяви Борисов.

ПП-ДБ няма да излъчи своя номинация за председател на Народното събрание, съобщава БНР, позовавайки се на свои източници. По-късно съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че влизат в дискусия с коалиционните си партньори, за да изградят позиция по темата. 

Според БНР засега нагласата е да не участват със свой кандидат. От коалицията ще предложат само зам.-председател - засега обсъжданото име е на председателя на ДСБ Атанас Атанасов. 

Окончателното решение ще бъде взето от коалицията тази вечер. Кирил Петков обаче заяви, че ПП-ДБ няма да подкрепи номинацията на Рая Назарян за председател.

Държавният глава Румен Радев свиква първо заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание в 9 часа утре - на 19 юни 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още