IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са очакванията на общините от новата власт

Новият кабинет трябва да продължи инвестиционната програма, каза Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ

20:23 | 18.06.24 г.

Очаквания на общините в България след парламентарните избори са свързани с продължаване на общински инвестиционни програми, като това включва вече стартиралите проекти и сключването на споразумения за нови. Общините също така очакват да бъдат проведени разговори около Бюджет 2025 г. за частта, свързана с общините, като важен акцент ще бъдат публичните финанси и евентуални промени в данъчните закони. Това коментира Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в република България (НСОРБ), в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Третото ключово очакване е засилената работа върху Националния план за възстановяване и устойчивост, по който общините имат кратко време да изпълнят проектите. „Тези проекти не са стартирали заради липсата на договореност с централните власти. За общините е важно дали програмите по плана остават приоритетни, за да бъде започната работа по проектите“, каза Георгиева.

Голяма част от инфраструктурата трябва да бъде обновена, но не са сключени споразумения особено за домовете за възрастни хора, където се изисква голяма прецизност и добра работа от страна на строителните компании, а общините трябва да организират преместването на ползвателите в други сгради, докато тече ремонтът, но все още липсват сключени договори с ключовите министерства. 

“Имаме очаквания още от първите дни на новия кабинет да бъде ясно артикулирано и в общественото пространство и в частност с общините – остава ли планът приоритет за нашата държава и дали да инвестираме собствени средства на общините, за да започнем изпълнението на проектите и дали ще ни бъде гарантирано възстановяването им от самия план“, каза събеседникът.

Голямо предизвикателство за местната власт в следващите години се очаква да бъде преминаването към изчисляване на такса битови отпадъци на количество. Новият начин на изчисляване ще влезе в сила от 1 януари 2025 г., като таксата ще се начислява само за изхвърлен отпадък в общите контейнери, но не и в контейнерите за разделно изхвърляне. Общините работят активно за тази промяна, посочи Георгиева.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още