IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетаняху е разпуснал военния кабинет на Израел

Въпросите на войната ще се обсъждат в по-малък, консултативен форум

17:06 | 17.06.24 г.
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е разпуснал военния кабинет, който установи след атаката на „Хамас“ от 7 октомври 2023 г., след като двама от петте му членове подадоха оставки.

Органът ръководи войната на Израел в Ивицата Газа през последните осем месеца. Разпускането му се очакваше след оставките на Бени Ганц и Гади Айзенкот, двама центристки политици, които се присъединиха към коалицията на Нетаняху в началото на войната. Те подадоха оставки през миналата седмица, пише FT.

След напускането им министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир и министърът на финансите Бецалел Смотрич – ултранационалисти, чиито позиции често предизвикват яростни критики от съюзниците на Израел, включително САЩ, поискаха да бъдат приети във военния кабинет.

Според израелски официални лица обаче Нетаняху ще провежда срещи в по-малки формати, за да обсъжда чувствителните въпроси, свързани с войната. В този консултативен форум, според израелски медии, ще участват министрите на отбраната Йоав Галант, по стратегическите въпроси Рон Дермър и председателят на ултраортодоксалната партия Шас Арие Дери – и тримата членове на военния кабинет. По-широкият кабинет по сигурността, който включва Бен-Гвир и Смотрич, също ще продължи да се занимава с въпроси, свързани с войната, казват източниците на медията.

Ганц и Айзенкот поискаха създаването на военен кабинет, който включваше и министъра на отбраната Йоав Галант и министъра по стратегическите въпроси Рон Дермър, като условие за присъединяване към извънредното правителство на Нетаняху миналата година. С тази договореност се целеше отстраняването на Бен-Гвир и Смотрич, които настояват за по-агресивен подход към войната в Газа, както и за възстановяване на израелските селища в палестинския анклав.

Двамата също се противопоставят на отстъпки, които биха позволили сделка за освобождаване на израелските заложници, които все още се държат от групировката „Хамас“ в Ивицата Газа.

Влизането на Ганц – дългогодишен съперник на Нетаняху, във военния кабинет за кратко донесе щрих на единство в израелската политика, като през последните месеци той и Айзенкот стават все по-критични към воденето на войната от израелския премиер. Ганц го обвинява в зависимост от крайнодесните партии на Бен-Гвир и Смотрич, за да поддържа мнозинство в парламента, както и че е позволил решенията, свързани с войната, да бъдат повлияни от тесни политически сметки.

Напрежението достигна връх по-рано този месец, когато Ганц изтегли своя Алианс за национално единство от извънредното правителство и подаде оставка от военния кабинет, след като Нетаняху пренебрегна исканията му за поредица от политически промени, включително изготвяне на план за последиците от войната.

Айзенкот коментира, че той и Ганц са напуснали правителството, след като военният кабинет е бил „инфилтриран“ от „скрити мотиви и политически съображения“. Той смята, че Бен-Гвир е всъщност „алтернативният министър-председател“.

Кабинетът на Нетаняху на свой ред обвини двамата в лъжи, като казва, че премиерът е взел решения въз основа единствено на нуждите на националната сигурност на Израел.

Чрез разпускането на военния кабинет Бенямин Нетаняху избягва трудна ситуация с коалиционните си партньори и международни съюзници, пише BBC.

Британската медия цитира и говорителя на Израелските отбранителни сили (IDF) контраадмирал Даниел Хагари, според който разпускането на военния кабинет няма да засегне веригата на командване и операциите на Израел в Ивицата Газа.

В неделя имаше и други признаци за напрежение в управлението, след като крайнодесни министри критикуваха решението на отбранителните сили на Израел да въведат „тактически паузи във военната дейност“ близо до град Рафах в южната част на Ивицата Газа с цел доставки на хуманитарни помощи.

От IDF казват, че тези паузи не означават, че боевете в южната част на Газа ще спрат, както и че продължават базирани на разузнаване целенасочени операции в района на Рафах. От силите посочват, че са открили оръжия, ударили са структури, оборудвани с експлозиви, и са елиминирали членове на „Хамас“.

Няма особени признаци за напредък към постигането на споразумение за прекратяване на огъня с „Хамас“. Израелските военни предупреждават също така, че конфликтът на по-ниско ниво с ливанската въоръжена групировка „Хизбула“ заплашва да прерасне в по-широка война заради засилената размяна на огън от двете страни на границата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 17.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още