IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сачева: Премиерът и председателят на Народното събрание ще са от ГЕРБ

След срещата с ДПС от ГЕРБ-СДС коментираха, че има сходство по програмите

16:30 | 17.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят и председателят на парламента ще са от ГЕРБ. Това заяви на брифинг в Народното събрание Деница Сачева от ГЕРБ-СДС след проведените преговори с представители на ДПС за съставяне на правителство.

От партията преговарят за правителство с четиригодишен мандат. „Говорим за правителство, което е на споделената отговорност и документ, който евентуално ще предложим, ще е на този принцип - правителство на споделената отговорност по определени политики“, посочи Сачева.

„Проведените разговори до момента показаха, че имаме сходство с ДПС по отношение на основните приоритети на страната“, уточни тя, цитирана от БНТ.

Приоритетите, по които има съгласие, са Шенген, еврозоната, икономически растеж, основан на инвестиции, и ясни политики за пазара на труда и връзката му с образованието, както и модернизацията в отбраната, съдебната реформа и борбата с корупцията.

България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, както и на начина на говорене и поведението на лидерите, отбеляза тя. По думите ѝ резултатите от вота за нов парламент дават основание да се направи изводът, че повече не може да се бяга от отговорност. Затова изпратихме покана за разговори по политики и по приоритети до всички парламентарно представени политически групи, каза Сачева.

По-рано днес от ГЕРБ-СДС изпратиха покани до всички парламентарно представени партии за среща за правителство с първия мандат. Срещите с другите партии са насрочени за утре.

По-късно от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) съобщиха, че няма да участват в преговорите за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите и ще бъдат силна проевропейска опозиция.

От „Възраждане“ разпространиха позиция, в която се казва, че единственото правителство, което политическата организация ще подкрепи, е правителство с мандат на „Възраждане".

От БСП няма да разговарят с ГЕРБ за съставяне на правителство. „БСП има категорично решение за неподкрепа на правителство на ГЕРБ. Това е наше конгресно решение, което потвърдихме и на съботния ни пленум“, заяви организационният секретар на Изпълнителното бюро на БСП Борислав Гуцанов. Той посочи, че социалистите са получили покана от ГЕРБ за разговори, като уточни, че ако тя ще е за съставяне на правителство, БСП няма как да се отзове. „Ако разговорът ще е за работата на Народното събрание, е нормално да имаме такъв диалог“, добави Гуцанов в ефира на БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 17.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още