IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неведомите пътища на европейската интеграция

Тя генерира дясна националистическа политика на запад и пазарен либерализъм на изток

14:04 | 27.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Университетът Виадрина, според бившия германски канцлер Хелмут Кол, е „символ или европейска мисъл“, част от проекта за изграждане на „Европейския дом“, пише за Financial Times предизборният анализатор Люис Бастон.

Базиран е в трансграничната градска зона на Франкфурт на Одер в Германия и неговия полски близнак Слубице, предградие на Франкфурт преди Сталин да начерта новата граница надолу по река Одер през 1945 г. Студенти и служители пътуват между лекционните зали, библиотеките и кафенета през международната граница. Но какво ни казва Слубфурт (тромавото наименование на агломерацията) за днешното състояние на Европа?

Изборите за Европейски парламент наскоро показаха, че политиката на границите все още е жива. Франкфурт на Одер е разположен в най-плодородната територия за твърдата десница в Германия, по протежение на източната граница с Полша. Партията „Алтернатива за Германия“ (AfD) получи 27,8% от гласовете в града, а червено-кафявите националисти от Алианса Сахра Вагенкнехт (BSW) - 16,7%.

Преминете моста и сте в една от най-либералните части на Полша. Слубице е крепост на Гражданската коалиция (КО) на Доналд Туск с 42 процента подкрепа за партията, каквато е тя в почти всички градове от полската страна на границата. Това е един от парадоксалните резултати от по-тясната европейска интеграция: тази граница, избледняваща до заличаване в единния европейски пазар и Шенгенското пространство, генерира дясна националистическа политика на запад и пазарен либерализъм на изток.

Политиката е до известна степен продължение на икономиката. Поради отворените граници относително бедните и периферни части на богатите страни бяха изпреварени от относително богатите и свързани части на по-бедните държави. Нетното човешко благосъстояние може да се е увеличило, но уравнението не може да пропусне напрежението, което икономическата промяна налага на частите, които губят. Не помагат и огромните публични инвестиции в източните гранични райони от германското правителство; по-добрите пътища и железопътни линии просто изглежда улесняват хората да напуснат.

ЕС има гранични политики, които надхвърлят Шенген. Той разполага със средства за икономическо развитие и културен обмен по границите, като признава, че националните правителства не дават приоритет на тези региони. Той се опитва да улесни пътуването между тях, така че хората да могат да си намерят работа без да се местят в нова държава, а тези региони да работят като единни пазари на труда. Най-успешните са в западния Рейнланд, като например икономическата зона около Люксембург.

По Одер денят, когато германците с удоволствие ще кандидатстват за работа на полскоезични работни места, все още изглежда далечен, но изглежда има по-малко проблеми в обратната посока. В някои гранични райони на север германските села са станали до 20 процента полски, тъй като средната класа на Шчечин търси по-евтини имоти и по-добри училища.

Но политиката тук има дълбока история. Всяка крайнодясна партия в Германия, от империята до обединената република, имаше крепости в Източна Германия. По време на Ваймарската република Източна Германия извън големите градове беше най-ентусиазираният регион в гласуването за краен национализъм. Тя беше заразена с граничната психоза на обезлюдяването и заплахата: чувството за празнота, страхът от конкуренция от страна на поляци и други етнически групи.

Вече има проверки на документите за самоличност на трансграничните влакове, преминаващи през Франкфурт на Одер. Те са насочени най-вече към хора, идващи от по-далечни места от Полша. Германските власти издигат контролно-пропускателни пунктове на моста между Франкфурт и Слубице; международните студенти от Виадрина смятат, че има расово профилиране, като не-белите пътници са обект на проверките.

Невидимата граница понякога изглежда твърде видима. Визията на AfD за границите на Германия включва патрули, проверки и може би дори огради. Но партията не отрича изрично правилата за свободно движение на Шенген и е по-шумна в призивите си за контрол по външните граници на Шенген, отколкото да създава спънки по вътрешните. На теория тя може да е доволна от усилената версия на това, което прави сегашното правителство, заобикаляйки шенгенските правила с митнически проверки и такива на самоличността.

Макар че идеализмът след Студената война, с който университетът Виадрина беше основан през 1991 г., може да изглежда далечен, нежеланието дори на твърдата десница да се откаже напълно от отворените граници е показателно. Отключването на потенциала на трансграничната търговия и спасяването на граничните зони в Европа от икономическа и социална стагнация е просто твърде изгодно, за да бъде изоставено, каквато и да е реториката относно чужденците. Без съмнение ще има търкания и конфликти; това е природата на политиката. Но „Европейският дом“, символизиран от Виадрина и Слубфурт, е устойчив, завършва Бастон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още