IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Ако Русия напусне Украйна, мирни преговори може да има още на следващия ден

Само 83 страни и организации от общо 100 участващи подписаха заключителната декларация от Първата среща на върха за мир в Украйна

18:51 | 16.06.24 г. 10
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Киев ще проведе мирни преговори с Русия на следващия ден, ако Москва се оттегли от цялата украинска територия, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от ВВС.

Но в края на Първата среща на върха за мир в Украйна, която се проведе в Швейцария, той каза, че руският президент Владимир Путин няма да прекрати войната и трябва да бъде спрян „по всеки възможен начин“, независимо дали става въпрос за военни или дипломатически средства.

Западната помощ не е достатъчна, за да спечелим войната, но срещата на върха показа, че международната подкрепа за Украйна не е отслабнала, изтъкна Зеленски.

Срещата завърши с ангажимента на десетки страни към териториалната цялост на Украйна. Беше приет окончателен документ, който обвинява категорично Русия за повсеместното страдание и разрушение от войната.

"Текстът е балансиран, всички наши принципни позиции, за които Украйна настояваше, бяха взети предвид", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба пред репортери за окончателното комюнике. 

"Разбира се, ние... разбираме напълно, че ще дойде време, когато ще е нужно да говорим с Русия. Но нашата позиция е много ясна - няма да позволим на Русия да говори с езика на ултиматуми, както говори сега", допълни той. 

Но редица страни, които присъстваха на срещата, включително Индия, Южна Африка и Саудитска Арабия, не подписаха документа.

Целта на срещата беше да създаде възможно най-широката подкрепа за процес, който може да помогне за прекратяване на войната в Украйна.

От над сто страни и организации, които присъстваха на срещата, само 83 подписаха окончателното комюнике, съобщиха швейцарските домакини. Предишен списък включваше 84 подписали страни, отбелязва Bloomberg.

Не всички присъстващи страни подписаха заключителното комюнике. Карта: Bloomberg LP Не всички присъстващи страни подписаха заключителното комюнике. Карта: Bloomberg LP

Русия не беше поканена, а най-големият ѝ поддръжник Китай не присъства, което накара някои да се усъмнят в ефективността на срещата.

Някои от ръководителите, които се събраха в швейцарския курорт Бюргенщок, не бяха най-близките поддръжници на Украйна, включително Саудитска Арабия, чийто външен министър предупреди, че Киев ще трябва да направи трудни компромиси, и Кения, която се обяви срещу неотдавнашните санкции върху Русия.

Окончателният документ призовава за възстановяване на украинския контрол над Запорожката АЕЦ и пристанищата на страната в Азовско море, всички те към момента са окупирани от Русия.

В него нашествието на Русия се определя като „война“, етикет, който Москва отхвърля. Той призовава за връщане на пленници и отвлечени деца от Русия.

Най-спорните теми като статута на земята под руска окупация ще бъдат оставени за по-късно. В унисон със скромните заявени цели на конференцията в заключителната декларация са пропуснати и други по-трудни въпроси като дали Украйна може да се присъедини към НАТО и как ще се случи изтеглянето на войските от двете страни, отбелязва Ройтерс.

Зеленски, който говори пред журналисти след срещата, благодари на световните лидери, които присъстваха и допълни, че с идването си те са показали независимост въпреки натиска от Русия да не изпратят свои представители.

„Тази среща на върха казва, че международната подкрепа за Украйна не отслабва“, заяви Зеленски и допълни, че държави, които преди това не са участвали в дипломатическите усилия, са се присъединили към процеса.

На въпрос дали по-слабата позиция на Украйна на бойното поле го е принудила да обмисли дипломатически ходове, той отговори, че това не е така и че Украйна винаги е говорила за мир.

Зеленски отбеляза, че присъствието на Москва в преговорите би демонстрирало готовността ѝ за мир. „Русия може да започне преговори на следващия ден, ако се изтегли от нашите територии“, изтъкна той.

Украинският президент заяви още, че Китай не е враг на Украйна. „Ние уважаваме Китай и териториалната му цялост, искаме Китай да направи същото за нас“, заяви Зеленски и призова Пекин да се ангажира сериозно в разработването на мирни предложения.

По-рано днес нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че присъстващите са били единни в стремежа си за мир в Украйна. „Всички знаем, че сме едва в началото, началото на път към мир“, каза той.

„И въпреки че някои от нас около тази маса имат различни мнения как точно да се постигне мир за Украйна, нека не стават грешки..., ние сме напълно обединени в споделеното си виждане за принципи, ценности, достойнство. Не е редно да нахлувате в друга страна. Не е редно да отвличате деца. Не е редно да политизирате доставките на храни в света. И не е редно да застрашавате ядрената сигурност“, заяви Рюте.

Очакваше се, че всички делегации ще подкрепят окончателната декларация, осъждаща нашествието на Русия, но австрийският канцлер Карл Нехамер каза пред журналисти днес, че декларацията не е била подкрепена единодушно.

В събота Зеленски заяви, че резултатите от срещата на върха в Швейцария ще бъдат съобщени на Москва, „така че на втората среща на върха за мир да можем да уредим истинския край на войната“.

Русия определи събитието в Швейцария като загуба на време, а в петък руският президент Владимир Путин заяви, че би приел прекратяване на огъня, ако Украйна изтегли войските си от четирите области, които Русия частично окупира и твърди, че е анексирала.

Но ден по-късно западните ръководители, които присъстваха на срещата на върха, категорично отхвърлиха предложението на Путин.

Италианският премиер Джорджа Мелони го определи като „пропаганда“, а британският премиер Риши Сунак обвини Путин, че „използва лъжлива реторика относно готовността си да води преговори“.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руският ръководител не изключва разговори с Украйна, но допълни, че ще са нужни гаранции за тяхната надеждност и че Зеленски не може да участва в тях.

Участниците в срещата на върха се надяваха също да определят домакин на друга подобна среща, вероятно Саудитска Арабия, но австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че е твърде рано да се каже какъв може да е форматът на подобна среща на върха и дали Русия ще участва на нея. Може да е необходима още една посредническа конференция без участието на Москва, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 16.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 седмица
До: Tikva007 а така, покажи му как се прави!.. първо обиждаш за да получиш надмощие, после пишеш една полуистина зада има на къде да отлклоняваш темата и след това кофа лъжи и опорки... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 седмица
До: data: Като решиш да се правиш на историк и заплющиш гллуупости тук, нямаш спиране! Финландия като съюзник на Хитлер, досущ като Австрия, отървава съветската окупация единствено по благоволението на Сталин и с цената на много достатъчно ценни за СССР отстъпки от Съюзниците, както и много кеш, територии и репарации, в това число и кръв през принудително-изкупителната пред Сталин Лапландска война срещу германците. Ние също сме го играли този мач, за да отървем 1/4 от територията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 1 седмица
До: vanaia напротив, вече всички искат мир :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 5
data
преди 1 седмица
До: vanaiaАко Финландия беше следвала твоята логика пре 1940-та сега щеше да е една забутана и изостанала губерния , а не богата, горда и уважавана от всички държава ! Можеш спокойно да потърсиш как живеят руснаците в отнетите от Финландия територии и да го сравниш с живота на финландците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 15
vanaia
преди 1 седмица
До: aldyМного просто: никой не е искал мир, че да го приемат. Нормално човешко същество/а не биха допуснали войната. Меркел сама каза, че Минск 2 е било само отсрочка, за да довъоръжат Нацистите. Разберете, че тогава, някой западни мозъчни тръстове искрено вярваха, че ако не военно, то икономически ще сринат руснаците. Това е простото обяснение защо още няма мир. Те си го казаха -до последният украинец. Една истинска трагедия за славянският род.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 12
vanaia
преди 1 седмица
Зеленски, буквално се н***ср@ на втората седмица и припкаше да иска примирие. Записите от изказванията му още могат да се видят. Тогава, господарите му буквално му държаха ръцете. Онова английско Русо пиянде, дето вече го забравиха и дядо дън, а зелчукът слушкаа. Сега как хавата - по-демократични, свободни, евро-либерални ли са украинците? Опа, забрайх че тях никой не ги пита... също както и българите. Система-хващаш оффчаря и стадото си върви след него. Оффчар е зеленски, Бойко, Шиши, Макарон..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 10
тошко_стоте_акаунта
преди 1 седмица
До: penkiler1415, ама как така ще ни нападнат турците,гърците, че и сърбите - ний нали за това се нагъзихме на натуту ? Те нали имат каптън Хамерика - той ще ни пази!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 13
aldy
преди 1 седмица
Какво не им хареса на Истанбулския договор? ДЛНР оставаха като автономни области. Украйна си оставаше самостоятелна държава. Заедно с природните богатста, разбира се. И тогава Щатите щяха да гледат през крив макарон едни$12 трилиона. Сега всичко е наред Украйна е съсипана, от 45 милиона останаха към 20. Половината избягаха в ЕС, половината в РФ. Сега остана да бъдат ликвидирани и те, та Щатите да си чуват трилионите. Супер изгодна инвестиция. Мирът им е вреден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 28
penkiler1415
преди 1 седмица
До: Alex Но разбира се!Ако вас ви нападнат турците,гърците,сърбите и даже македонците,веднага ще заемете поза партет и ще сте си купили вазелин!От такива родолюбци и патриоти как ми е дошло до гуща!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 23
Alex Silver
преди 1 седмица
Просроченият напълно неадекватен. Белото не прощава. До последния украинец за интересите на сайбиите. Плащат собственото си изтребление с природните ресурси на страната. За радост на човечета, като линзи, радостно фъфлещ за $12 трилиона, които се полагали на Щатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още