IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на върха за мир в Украйна се стреми към широк консенсус за край на войната

Световни лидери се събраха в швейцарския планински курорт Бюрнегщок в опит да засилят международната подкрепа за прекратяване на войната

10:35 | 16.06.24 г. 1
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Западните сили и страните от останалата част на света ще използват втория ден от голямата среща на върха за мир в Швейцария, за да потърсят консенсус за осъждане на руското нашествие в Украйна и за изтъкване на притесненията от човешката цена на войната, предава Ройтерс.

В проект на заключителната декларация от срещата на върха, видян от Ройтерс, нашествието на Русия е наречено „война“, определение, което Москва отвхърля, и призовава за украински контрол над Запорожката АЕЦ и за възстановяване на украинските пристанища на Азовско море.

Световни лидери, сред които вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон, се събраха този уикенд в планински курорт в опит да засилят международната подкрепа за прекратяване на войната.

Много западни ръоводители изразиха категорично осъждане на нашествието, споменавайки Устава на ООН в защита на териториалната цялост на Украйна. Те отхвърлиха исканията на руския президент Владимир Путин на части от Украйна като условие за мир.

„Едно нещо е ясно в този конфликт – има агресор, който е Путин, и има жертва, която е украинският народ“, заяви испанският премиер Педро Санчес.

Очаква се някои ръководители да си тръгнат рано, а разговорите в неделя ще се насочат към постигане на обща позиция относно необходимостта от ядрена и продоволствена сигурност и връщане на военнопленници и деца, прогонени от Украйна по време на конфликта.

Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан каза пред репортери, че Катар е помогнал в посредничеството за връщането от Русия на 30 или повече украински деца на техните семейства.

„Ще е нужен международен натиск. Ще е нужно влияние от международната общност, при това не само гласовете от САЩ или Европа, а и от необичайни гласове, за да кажем, че това, което прави Русия тук, е морално укоримо и трябва да бъде спряно“, заяви Съливан.

Киев твърди, че около 20 хил. деца са били взети в Русия или окупирани от страната територии без съгласието на семействата или настойниците им от началото на войната. Москва отхвърля това твърдения и заявява, че защитава уязвими деца от военната зона.

В проектокомюникето от 13 юни се призовава за връщане на всички незаконно депортирани деца.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази задоволство от участието на над 90 държави в курорта Бюргенщок с гледка към Люцернското езеро като проява на международна подкрепа за Киев, въпреки че според някои европейски съюзници е нужен по-широк обхват, за да се изгради траен мирен план.

Основна амбиция на швейцарските и украинските организатори е да обявят в неделя страната домакин на последваща конференция, която да надгради постигнатата в Швейцария инерция.

Саудитска Арабия е един от фаворитите и външният министър принц Фейзал бин Фаран Ал Сауд заяви, че кралството е готово да подпомогне мирния процес, но предупреди, че жизнено уреждане ще зависи от „труден компромис“.

Постигането на баланс в заключителната декларация от срещата на върха между категорично осъждане на нашествието на Русия в Украйна и формулировка, която привлича най-широката възможна подкрепа, е било част от дипломатическите усилия на събитието, съобщават източници.

Остава да се види колко страни ще подкрепят заключителната съвместна декларация и вчера австрийският канцлер Карл Нехамер се опита да укроти донякъде надеждите.

„Нека управляваме очакванията си, моля: най-важният извод е, че всички сме тук, че говорим, че представителите на много различни страни и континенти говорят помежду си... Това е същността на тази конференция. Мирът и мирният процес отнемат време, нужна е работа милиметър по милиметър“, отбеляза той.

България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна, написа служебният премиер Димитър Главчев в страницата си във Facebook, след като пристигна в швейцарския курорт Бюргенщок.

България продължава да подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност. България подкрепя и евроатлантическата перспектива на украинската страна. Свидетелство за това е приетата на 6 юли 2023 г. от Народното събрание Декларация за подкрепа за членство на Украйна в НАТО. България приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към Съюза и признава важния напредък, който страната е постигнала, посочва българският премиер.

В Бюргенщок той е посрещнат от президента на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд и от президента на Украйна Володимир Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 16.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 месец
Онова недоразумение линзи си го каза съвсем откровено - войната в укра е заради природните й богатства, оценени на $12 трилиона. Линзи не ги дава на Путин, щото са си американски интереси. Нищо, че са на изконни руски земи. И на изконните руски земи америкосите си имат свои стратегически интереси. Те не са спрели да се канят да разпарчалдосат огромната страна и справедливо да й приберат несметните природни богатства. Е, малко са им къси ръцете, но може и да пораснат, знае ли се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още