IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как евроизборите повлияха и на срещата на Г-7 в Италия

На срещата на върха италианският премиер Джорджа Мелони беше единственият лидер в силна позиция спрямо останалите си шестима колеги

14:30 | 15.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според източници не само Макрон е бил недоволен от отпадането на думата „аборт“ от финалната декларация от Г-7. Президентът на САЩ Байдън също не е бил съгласен от това развитие на нещата, в момент, в който в неговата страна темата за абортите е сред водещите в предизборната кампания, а редица консервативни щати налагат ограничения на това фундаментално право.

Независимо от полемиките и задкулисното недоволство Мелони успя да наложи в заключителната декларация формулировки, които импонират на нейното правителство и не влизат в разрез с нейните възгледи.

В документа имаше и още една формулировка, за която Рим настояваше, а именно ангажимент в борбата с трафика на хора, в частност на мигрантите, както и ангажираност за фокусиране върху корените на незаконната миграция, върху усилията за подобряване на управлението на границите и върху осигуряването на сигурни и редовни пътища за миграцията.

Сред успехите, с които Рим може да се похвали от срещата на върха на Г-7, е и участието за първи път в нея на главата на Римокатолическата църква. Пред делегатите на форума папа Франциск говори основно за изкуствения интелект и призова за забраната на смъртоносните автономни оръжия. Папата определи изкуствения интелект като изключително мощно средство, което впечатлява, но и плаши. Той припомни рисковете, свързани с употребата му. Според него появата на изкуствения интелект представлява една истинска когнитивно-индустриална революция, която ще допринесе за създаването на нова социална система, характеризирана от сложни исторически трансформации. Според папата един от рисковете, свързани с изкуствения интелект е и, че може да се стигне до по-голяма несправедливост между богатите държави и страните в развитие, между доминиращите социални класи и потиснатите социални прослойки.

В заключителната декларация от форума в Пулия се говореше и за ангажимент на лидерите на Г-7 да насърчават един безопасен, сигурен и надежден изкуствен интелект чрез приобщаващ подход.

В останалите три точки от заключителната декларация от Борго Еняция няма нищо изненадващо. Те са свързани с Русия, Китай и войната в Газа. Относно Русия Г-7 обеща да подкрепя Киев, докато е необходимо. „Москва трябва да прекрати незаконната си агресивна война и да плати за щетите, които е нанесла на Украйна, се казваше в декларацията. В нея се казва, че Г-7 е решила да предостави на Киев 50 милиарда долара от печалбите, генерирани от замразени руски активи. Относно 50-те милиарда долара за Украйна Рим изтъква, че пробивът е постигнат именно в Италия след месеци на преговори в тази насока, но този пробив не е само на премиера Мелони, в него активно участваше и Елизабета Белони, шефката на италианското разузнаване, която от няколко месеца беше и главен преговарящ на Рим в дискусиите на ниво Г-7.

По отношение на Китай Г-7 отбеляза, че Пекин трябва да спре помощта си за Русия. Китай беше разкритикуван и заради търговските си политики, водещи до изкривяване на пазара.

Документът съдържа и призив за незабавно прекратяване на огъня в Газа, за освобождаване на всички заложници, както и за значително и устойчиво увеличаване на потока от хуманитарна помощ в Газа и за трайно прекратяване на кризата, като се гарантират интересите на Израел в областта на сигурността и безопасността на палестинските граждани в Газа.

Какви бяха отношенията между домакина на срещата на Г-7 и неговите гости? Най-голяма сърдечност камерите документираха между Мелони и папата, между Мелони и гостуващия на форума президент на Украйна Володимир Зеленски и между Мелони и британския премиер Сунак, намерили общ език по миграционните теми и възприели сходна стратегия да решават миграционните проблеми чрез трети страни, като Руанда или Албания.

Според италиански медии между Мелони и Урсула фон дер Лайен отношенията в Пулия са били хладно-любезни, въпреки че доскоро председателката на ЕК казваше, че работи добре с Мелони и намекваше, че е отворена към идеята за съюз след евроизборите с европейските консерватори и реформисти, на които лидер е Мелони. След като Европейската народна партия на Фон дер Лайен излезе на първо място на евровота, следвана от социалистите и от либералите, Фон дер Лайен обаче даде индикации, че ще работи за преизбирането си от същото мнозинство, като това от деветия Европарламент, което вероятно Мелони е възприела като пречка пред реализирането на своята визия за една нова дясна коалиция в Европа, от която социалистите да бъдат изключени.

Що се отнася до гостуващия в Пулия Макрон, мнозина анализатори заявиха, че той е дошъл на срещата на върха на Г-7 отслабен на международната сцена, въпреки че самият той пред журналисти там заяви, че не смята, че това е така. Макрон дори намекна, че неговите колеги от Седморката са определили като „смело“ решението му да разпусне парламента и да свика предсрочни избори във Франция, които след по-малко от месец биха могли да доведат до ситуация,  в която френският президент да трябва да съжителства с крайнодесен френски премиер. В навечерието на срещата на върха в Италия Макрон изрази съмнение, че неговите противници от крайната десница ще могат да управляват. Но после той се озова в Италия, където Мелони нагледно показва от две години, че може да се управлява една страна от коалиция на десноцентристи с крайнодесни и популисти, без тази страна да рухне или да изпадне в немилост на международната сцена, казва Лоренцо Кастелани, анализатор от римския Свободен университет за социални науки „Гуидо Карли“, цитиран от Франс прес.

Мелони се превръща в обезпокояващ и отрезвяващ пример за Макрон, че всякакви управленчески модели са възможни. Мелони се превръща в подобен пример и за германския канцлер Шолц и неслучайно след втория ден от срещата на върха в Пулия от Германия дойде новината, че германското правителство ще подкрепи Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК, въпреки че Шолц и Фон дер Лайен са от различни политически семейства. Мелони е и отрезвяващ пример и отвъд Атлантика за Байдън, предвид това, че в нейното правителство една от водещите фигури – вицепремиерът Матео Салвини, не престава да изразява по всякакъв повод подкрепа за противника на Байдън – Доналд Тръмп. Случайно или не, Байдън пропусна гала вечерята в първия ден на Г-7, защото бил преуморен, казаха от антуража му. А преди това той накара Мелони да го чака 20 минути под погледа на журналистите, която, за да убие времето, си направи селфи с тях. След това Мелони упрекна Байдън, че една дама не бива да бъде карана да чака толкова дълго време.

Единствените моменти в Борго Еняция, по време на които лидерите забравиха за вътрешнополитическите изпитания и за това кой е победител и  кой победен по даден въпрос, беше когато те заедно изпяха песента  „Честит рожден ден“ на германския канцлер Олаф Шолц, навършил 66 години вчера, и изгледаха в четвъртък шоуто на италиански елитни военни парашутисти, спуснали се от небето, развявайки знамената на страните от Г-7.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 15.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още