IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц отхвърли исканията на Путин за мир, определяйки ги като театър

Германският канцлер обвини Путин, че се опитва да подкопае подкрепата сред европейските страни за Украйна

13:10 | 15.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли исканията на руския президент Владимир Путин Украйна да се оттегли от четири източни региона, частично окупирани от руските сили, като условие за всякакви мирни преговори, съобщава Bloomberg.

Говорейки в кулоарите на срещата на върха на лидерите на Г-7 в Италия, Шолц каза, че предложението на Путин няма да играе никаква роля на мирната конференция в Швейцария този уикенд.

„Не се нуждаем от продиктуван мир, а от честен и справедлив мир, който зачита териториалната цялост на Украйна“, посочи той в интервю за телевизия ARD. Шолц обвини Путин, че се опитва да подкопае подкрепата сред европейските страни за Украйна, като се преструва, че е отворен за мирни преговори.

„Предложението на Путин е насочено главно към вътрешната публика в различни държави. Той много добре знае, че има много граждани, които искат мирно развитие. Ето защо той иска да прикрие факта, че е този, който е започнал тази жестока война“, отбеляза Шолц.

Путин каза в телевизионна реч пред представители на външното министерство в петък, че украинските сили трябва да се изтеглят от регионите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие в замяна на прекратяване на огъня от руските войски. Той също така посочи, че Украйна трябва да се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО.

Украинското правителство отхвърли исканията на Путин, определяйки ги като манипулативни.

Предложението на Путин се равняваше на призив към Украйна да предаде териториите си в замяна на мирни преговори, нещо, което Киев последователно отхвърля след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

Срещата на върха, организирана в Швейцария, която започва в събота, се очаква да привлече около 90 държави и има за цел да насърчи исканията на Украйна за изтегляне на Русия от нейната територия.

Швейцария не е поканила Русия на конференцията по искане на Киев. Лидерите от Китай и Бразилия решиха да пропуснат преговорите, като твърдят, че Украйна и Русия трябва да седнат заедно на масата за всякакви значими усилия за мирен процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 15.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
Damian12
преди 2 седмици
Тези условия за мир да не ги е измислил миротвореца Радев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още