IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манфред Вебер покани унгарската партия ТИСА в рамките на ЕНП

Групата ще вземе решение за присъединяването следващия вторник

10:30 | 15.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Манфред Вебер. Снимка: Bloomberg L.P.
Манфред Вебер. Снимка: Bloomberg L.P.

Манфред Вебер, лидерът на Европейската народна партия (ЕНП), приветства центристката унгарска партия ТИСА след среща с нейния лидер Петер Мадяр и нейните членове в Будапеща, съобщава Euronews.

„Партията ТИСА, нова в унгарската политика, е добре дошла да се присъедини към дясноцентристката ЕНП след изборните успехи миналата седмица“, казва Вебер.

ТИСА спечели седем от общо 21 места, с които разполага Унгария в Европейския парламент на общоевропейските избори, изпреварвайки „Фидес“ и християндемократите на унгарския президент Виктор Орбан.

Вебер приветства ТИСА след среща с нейния лидер Петер Мадяр и други негови съпартийци в Будапеща.

Той поздрави ТИСА за "демократичния успех в Унгария, за подкрепата на гражданите...", като каза, че е видял "много много квалифицирани личности" и ще докладва на групата на ЕНП.

„Въз основа на това, което видях тук на място, трябва да кажа, че седемте колеги са добре дошли в групата на ЕНП, така че вратата е отворена“, посочи Вебер пред Euronews. "Окончателното решение не е мое, но групата ще вземе решение за това следващия вторник", поясни още той.

Анализаторите казват, че ситуацията, при която ЕНП да няма подходяща унгарска партия като член, най-накрая ще приключи.

Говорейки на съвместна пресконференция, Мадяр описа новата възможност като "началото на плодотворно европейско приятелство". Той отбеляза, че ЕНП играе решаваща роля при вземането на решения в ЕС.

Мадяр каза, че партията му е изработила техническите и съдържателни подробности за съвместната работа с ЕНП.

„В понеделник ще отидем в Брюксел, а във вторник групата на ЕНП ще се събере“, посочи той.

ЕНП остава най-голяма група в Европейския парламент след тазгодишните европейски избори. Партията на Орбан „Фидес“ също беше част от ЕНП, но през 2021 г. пътищата на двете формации се разделиха във връзка с разногласия за състоянието на демокрацията в Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 15.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още