IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Столтенберг: Русия претендира за повече, отколкото е способна да окупира

Путин поставя ултиматум, който възражда нацизма, коментира Володимир Зеленски

19:35 | 14.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

"Не става въпрос Украйна да изтегли войските си от украинска територия, а Русия да се изтегли от окупираните украински земи", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг след срещата във формата "Рамщайн", която се проведе в Брюксел. Неговият коментар е по повод предложението, което отправи руският президент Владимир Путин Украйна да се откаже от четири региона, членство в НАТО и ЕС, в замяна на мир.

За Столтенберг това не е предложение от "добра воля", а означава, че Москва очаква Украйна да ѝ предаде повече земя, отколкото руската армия е способна да окупира. "Това предложение е по-скоро агресивен ход, окупация", заяви още Столтенберг. Той посочи още, че Русия нарушава международното право и това е причината НАТО да подкрепя Украйна.

Според изчисленията на Bild искането на Путин означава Киев да му предаде почти 30 хил. кв. км, които руските войски няма да могат да превземат десетилетия наред.

Предложението за мирни преговори в замяна на четири украински региона, беше опдерелено от украинския държавен глава като ултиматум, който не се различава от предишните и връща нацизма.

"Това е същото, което е направил Хитлер, когато е казал: "Дайте ми част от Чехословакия и всичко ще приключи". Но това е лъжа, историческа лъжа. После идва ред на Полша, после окупацията на цяла Европа", заяви Володимир Зеленски пред италианската телевизия Sky TG24.

Той припомни, че в началото на войната Русия е претендирала за Крим и за Донбас. Сега се добавят още и териториите, върху които руските военни нямат пълен контрол, но бяха присъединени към територията на Русия през есента на 2022 година - Запорожка и Херсонска.

Путин поиска Украйна да изтегли войските си от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област, наричайки ги руски територии.

"Абсурден е опитът на Путин, който планира, подготви и изпълни заедно със своите сътрудници най-голямата въоръжена агресия в Европа след Втората световна война, да се представи в ролята на миротворец и да предлага начини за приключване на тази война, която запомна, която подрива основите на международното право и Устава на ООН", се казва в позиция на украинското Министерство на външните работи за думите на Путин.

Оттам допълват, че в изявлението няма нищо ново, но е важно времето, в което се прави - броени часове преди началото на мирната конференция, която Украйна и Швейцария организират. "Той прекрасно разбира , че мощния глас на мира ще стане първата практическа стъпка към справедлив мир", пишат още от външното министерство на Украйна.

Мирната конференция в Швейцария ще бъде открита на 15 юни и на нея бяха поканени 160 държави. Потвърждение има от 90 държави и организации, но Украйна не успя да осигури присъствието на представители на Глобалния юг. Очакванията обаче са, че с изненадващото посещение в последния момент на Зеленски, Саудитска Арабия също ще изпрати представител на срещата.

Володимир Зеленски вече пристигна в Швейцария. В четвъртък той пристигна в Италия за участие във форума на Г-7 и дискутира със своите колеги възможностите за подкрепа на Украйна. По-рано днес (14 юни) програмата му в италианската провинция продължи с редица двустранни срещи, включително и с папа Франциск и премиера на Индия Нарендра Моди. В Италия той разговаря и с директора на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 15.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още