IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 24% от французите имат доверие на Макрон

Нараства вероятността крайнодясната "Национален сбор" на Марин льо Пен да спечели предсрочните избори, сочи проучване

22:05 | 13.06.24 г. 1
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP

Рейтингът на френския президент Еманюел Макрон намаля до най-ниското си ниво от пет години и половина, показва допитване, проведено след като той свика предсрочни избори в отговор на поражението на европейските избори. Решението му задълбочава политическите сътресения в страната, пише Bloomberg.

Допитването на Elabe за ежедневника Les Echos показва, че 24% от анкетираните имат доверие, че Макрон ще се справи с проблемите пред Франция. Това е спад с пет пункта спрямо май.

Резултатът от допитването показва, че нараства вероятността крайнодясната партия „Национален сбор“ на Марин льо Пен да завърши първа на парламентарните избори по-късно този месец. Ако партията на Льо Пен спечели, тя вероятно ще получи премиерския пост и ще ѝ даде влияние да сформира нов кабинет, включително по-голямо влияние в икономическата политика.

Допитването е проведено сред 1502 пълнолетни граждани онлайн във вторник и сряда. То е със статистическа грешка от 2,2 пункта.

Макрон разпусна Националното събрание в неделя и насрочи парламентарни избори в два тура на 30 юни и 7 юли. Това се случи, след като неговата политическа група беше победена от „Национален сбор“ на изборите за Европейски парламент.

Френският фондов пазар беше засегнат, като индексът CAC 40 се понижи с 2%, увеличавайки загубите си за седмицата до 3,7%. Той е напът да запише най-лошата си седмица от близо една година. Книжата на банките поевтиняха най-много, като цената на акциите на Societe Generale и на BNP Paribas е надолу съответно с 12% и 10% за седмицата.

Спредът между френските и германските 10-годишни държавни ценни книжа се разшири със седем базисни пункта до 68 базисни пункта, най-много от 2017 г. насам. Ходовете засилиха резките разпродажби, които съвпаднаха с повишаване на активността на облигационните пазари.

Франция е в опасност да загуби короната си на най-големия фондов пазар в Европа, отчасти заради политическите сътресения, породени от предсрочните избори. Френският пазар изпревари британския и достигна водещото място преди по-малко от две години, но инвеститорите пренебрегват акциите и облигациите на страната тази седмица след решението на Макрон. Те се притесняват, че публичните финанси ще отслабнат още повече, ако партията на Маркон загуби позиции на изборите.

Книжата във Франция бяха оценявани на 3,29 трлн. долара към края на борсовата търговия в сряда, а тези във Великобритания възвръщат позициите си с 3,22 трлн. долара и разликата се стесни още в четвъртък.

Макрон реши да предизвика парламентарни избори в усилията си да си върне политическата инициатива след европейските избори. Но много депутати и официални представители твърдят, че високорисковата стратегия вероятно ще затвърди загубите на партията му и ще подкопае оставащите перспективи за напредък в икономическия му дневен ред. Има възможност дори изборите да предадат контрола на групата на Льо Пен.

„Национален сбор“ е напът да получи мнозинство от 270 депутати в 577-местното Национално събрание спрямо 90 до 130 за Макрон и неговите съюзници, сочат прогнози на института Elabe.

Партиите вляво, които сформираха съюз начело с крайноления ръководител Жан-Люк Меланшон преди президентските избори през 2022 г., все още водят преговори за сформиране на нов „народен фронт“.

Групата, която включва „Непокорна Франция“ на Меланшон, социалистите и зелените, може да бъде вторият по големина парламентарен блок след „Национален сбор“, сочи допитването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
wart
преди 1 месец
Даже това е много за тоя сукин син който е позор за Франция и Френският народ. Тоя казел тоя пръч е *** като лицемер прeдател на Националните интереси . Трябва да бъде съден и мястото на тоя *** е затвор там да гние вече физиономията на тоя ме отвращава и си питам -- може ли човек да бъде толкова долен и лицемерен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още