IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, аз няма да се кандидатирам

ГЕРБ излъчва преговорен екип за сформиране на експертен кабинет, няма да правим коалиция с ДПС, заяви лидерът на партията

13:16 | 13.06.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кабинет ще има, премиерът ще е от ГЕРБ. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов в първи коментар след изборите 2 в 1 на брифинг, предаван на живо по БНТ. Той подчерта, че няма да се кандидатира за поста.

ГЕРБ излъчва преговорен екип за срещи с партийно представените партии в състав: Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова. По думите на Борисов трябва да има експертен кабинет, доминиран във важните министерства от ГЕРБ, и настоява от неговата партия да са премиерът, външният и военният министър.

„Времето е за държавата, не е време за самохвалство и егоцентризъм и за противоборство между институциите, а за държавнически решения“, заяви лидерът на ГЕРБ и подчерта, че победата на партията във вота е категорична и е доволен от изборния резултат. Той е категоричен, че по общите национални въпроси трябва да има разбирателство между парламент и правителство. „Ултимативното говорене и биенето в гърди, сърдитите и дезертиралите – не е време за тях. Светът е във война, пред голяма война, ако политиците в света не намерят начин да успокоят света чрез дипломация. Време е за мъдри мъже и жени“, каза Бойко Борисов.

Според него всеки трябва да надмогне егото си, защото другият изход е нов вот през септември. „Мария Габриел няма да участва в кабинет на ГЕРБ, тя има по-отговорна работа и други задачи", категоричен е той в отговор на въпрос за бъдещия състав на експертното правителство.

Борисов обяви, че коалиция с ДПС „няма да направим“. „От кухнята да ви кажа, след като се разделихме в парламента, не съм имал среща с Делян Пеевски“, съобщи той и подчерта, че единственият шанс на държавата и хората е да се направи експертен кабинет. Той добави, че ГЕРБ ще влезе в диалог с всички партии, но единственият възможен мандат е първият, като препоръча, да не се прави експеримент с втори и трети мандат.

„Интересни са ми е колегите от малките партии, които бързат да кажат, че трябва кабинет, но няма да участват в такъв. Те могат да говорят от името на народа, но не и ние. ГЕРБ обаче не го и прави", е мнението на Борисов, който отчете резултатите от вота за парламент на 9 юни.

„Хората имат нужда от правителство, нашите партньори имат нужда от правителство“, подчерта той и прогнозира, че при провал ще се наложи през септември пак да се проведат избори.

Томислав Дончев също отбеляза, че победата е важна и ГЕРБ се представя с добри резултати, дори „когато не сме представени в местната власт“.

„В 174 общини печели ГЕРБ-СДС. Случи се след години опити, след като голяма част от институциите неуспешно опитаха да унищожат нашата партия. Първият е първи, дори да е с един процент разлика, въпреки опитите да се внуши друго, в това състезание си има ред. Подкрепата за нас се върна във Варна, Видин, Пазарджик, Шумен, Добрич, Русе. Преференциалният вот е от голямо значение – Рая Назарян има повече хиляда преференции от Лена Бориславова. Георг Георгиев има два пъти повече преференции от Кирил Петков в Перник“, сравни резултатите политикът от ГЕРБ.

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила на вота за народни представители и евродепутати. На изборите за парламент коалицията печели 24,70% от гласовете, а за Европейски парламент – 23,54%, сочат окончателните резултати на ЦИК при 100% обработени протоколи.

ПП-ДБ остава в опозиция

Малко преди пресконференцията на ГЕРБ, ПП пусна видеообръщение към избирателите си в социалните мрежи.

„Независимо какво правителство предложи Борисов, ние ще бъдем ясна опозиция“, казва в него съпредседателят на партията Кирил Петков.

„За всички политики, които са Европа – ще действаме напред, всички политики, които са антикорупционни – ще действаме напред, но няма да им позволим нито за миг да си помислят, че старите времена ще се върнат“, казва той.

Петков отчита като грешка това, че партията не е комуникирала добре с избирателите си, затова посочва, че оттук нататък партията ще анонсира действията си предварително.

„Ще искаме честно споделяне на благата. Ще се борим срещу всеки момент, всеки инцидент на корупция или кражба и ще направим всичко възможно нашите реформи, които сме заложили и [за които сме] мечтали, да продължат, защото България може да бъде просперираща страна само ако имаме нормални институции“, казва Петков.

Във видеото участва и доскорошният премиер Николай Денков, който заявява, че партията ще продължи да се бори за приоритетите си, свързани с увеличаване на доходите, намаляване на неравенството, подкрепа за инвеститорите „с национални средства“, повече грижа за образованието и здравеопазването.

„За всички пораженски гласове, които се чуват навън, искам да кажа: гледайте реванша“, казва Кирил Петков в края на видеото.

Обновено в 14:40 ч. на 13 юни 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivel
преди 2 седмици
До: zelka007До: zelka007 Не поддържам ГЕРБ, говоря за конкретната фигура, Росен Желязков, смятам, че не е чак толкова зле, като си спомним Цецка Цачева, разни там Теменужки и "калинки разни". Факт е че са първа сила на тези избори, и ако наистина трябва да се прави нещо като правителство, този не е чак толкова лош избор, това имах предвид. Гледам като страничен наблюдател а не като пристрастен към конкретна партийна линия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 17
zelka007
преди 2 седмици
До: Ivel ... до оня ден храчеше с/у ГЕРБ , сега адекватни ти се виждали ?! интересно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 20
khao
преди 2 седмици
До: Ivel Росен Желязков е типичен пример от коментар номер 1. Класическа кукла на конци... и бъдещ конституционен съдия или посланик или шеф на некоя държавна банка за грабеж...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 21
khao
преди 2 седмици
До: Ivel тоест ако не му прави четки, няма да стане президент? Все едно зеления чорап назначава следващия президент.. интересно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
Ivel
преди 2 седмици
Каква лисица е само Бойко, и четки почна да прави на Радев, очевидно се цели в президентския пост и сигурно Мария Габриел за реабилитация ще я прави вицепрезидент, да му превежда, че нали езиците на са му силната страна А Росен Желязков ще го правят премиер, което не е чак толкова лошо, струва ми се адекватен. Има и по-лоши сценарии от този.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 22
khao
преди 2 седмици
знаеме, знаеме... ти вече ще го играше почетен прецедател и ще ни пробутваш поставени лица за "експерти"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още