IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авторитарният наръчник на Тръмп се подготвя

Зад него стои добре организирана клика от десни интелектуалци

15:34 | 30.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Едната или другата страна на Америка ще спечели, казва Самюъл Алито, консервативният съдия от Върховния съд на САЩ. „Не се ядосвай, отвърни реципрочно“, казва съпругата му Марта-Ан Алито. С неортодоксални средства двойката се превърна в малко вероятни талисмани на американския авторитаризъм. Някои, като сем. Алито, искат страната им да бъде върната към благочестието. Други искат да подкопаят „будността“ (движението срещу предразсъдъците – бел. прев.) Но всички вярват в Доналд Тръмп като несъвършен субект на тяхната кауза, пише редакторът за САЩ на Financial Times Едуърд Лус.

Ако Тръмп спечели през ноември, това няма да е защото има основа за автокрация. Победата на Тръмп би се случила по-скоро поради банални причини, като например инфлацията. Но историята се кове от добре организирани малцинствени групи. Тръмп ще възобнови поста си като американски цар с готов инструментариум от изпълнителни действия. Подробностите са в плана за Проект 2025 на фондация Херитидж. Той съдържа някои либертариански направления. Никой документ от 920 страници не може да бъде напълно последователен. Но за тези с издръжливост на четене, Проект 2025 е библията на авторитарното планиране.

Малцинство от американците одобряват напълно волята за власт на Тръмп. Проучванията на Фонда за демокрация показват, че повече от една пета от избирателите в САЩ искат „силен лидер, който не трябва да се занимава с Конгреса и изборите“. Всички проучвания показват, че колкото по-млад е американецът, толкова по-малко вероятно е той да цени демокрацията. Противно на очакванията, подкрепата на Джо Байдън сред по-възрастните американци се запази стабилна. Именно сред хората под 30 години и особено младите Тръмп печели най-много електорална подкрепа. Това включва чернокожи и латиноси.

Колегата ми от FT Джон Бърн-Мърдок, обяснява авторът, наскоро разкри нарастващото идеологическо разделение между младите жени, които са либерално настроени, и младите мъже, които са склонни към консерватизъм. Това важи и за Америка. Никой не е посочил точно защо, но Тръмп очевидно се харесва на мачо типовете в различни цветнокожи общности. Той може също така да експлоатира страховете сред по-младите мъже от всички цветове, че полът им губи позиции.

Според една теория младите мъже са се чувствали особено белязани от ограниченията по време на ковид. Голяма част от недоволството им е насочено към колежите и учителските профсъюзи, които държаха милиони студенти онлайн с месеци повече от необходимото (ако изобщо беше необходимо). Дребнавостта на много ограничения от епохата на пандемията беше изострена от това колко често те се променяха. Федералните агенции, като Центровете за контрол на заболяванията и Националните здравни институти, също имаха вина.

Така или иначе, жените са все по-големите печеливши от днешната система на висшето образование. 65% от американците, които получават висше образование, сега са жени. Тъй като все повече мъже вярват, че са изолирани от феминизирания американски елит, защо да не рискуват с Тръмп? Проавторитарните мислители вярват, че те са истинските защитници на свободата. Преди 60 години републиканецът Бари Голдуотър каза, че „екстремизмът в защитата на свободата не е порок“. Той загуби, но бе изпреварил времето си. Ако сте убедени, че сте истинската жертва на тиранията, има смисъл да приемете методите на врага си. Всяка страна започва да гледа на изборите като на предложение „всичко или нищо“, тъй като това може да е последната ѝ възможност.

Безспорно е, че Тръмп, а не Байдън, е този с авторитарни импулси. Реториката на Тръмп е за възмездие, водено най-вече от собствените му съдебни проблеми. Ако спечели, ще вземе на прицел прокурорите, които му повдигнаха обвиненията. Байдън говори за изцеление, дори когато темата е синът му. Наскоро Хънтър Байдън беше признат за виновен по три обвинения, свързани с притежаването на незаконно огнестрелно оръжие (преди всичко неоповестяването на наркотична зависимост при покупката му – бел. прев.) Да приравняваме двете е абсурдно. Байдън казва, че ще уважава съдебния процес. Очаква се Тръмп да се опита да се самопомилва.

Но политиката е да разбереш какво се случва в умовете на избирателите. Дори ако Байдън все още беше енергичен, щеше да му е трудно да преодолее враждебността, която толкова много млади американци изпитват към системата, която той представлява. Би било добре да изложи плутократичните ефекти от данъчните планове на Тръмп. Те няма да направят много за затруднените мъже от всяка раса. Простата икономика трябва да бъде в основата на оффертата на Байдън.

Но той трябва да осъзнае отчуждението, което изпитват някои по-млади американци. Много от техните бащи и дядовци работят от години върху планове за унищожаване на системата. Съюзници на фондация Херитидж като Федералисткото общество, което бълва съдебни авторитаристи като Алито, и института Клермонт, който защитава американския цезаризъм, украсяват възгледите си с препратки към Томас Джеферсън и Фридрих Ницше. Но целите им не са красни.

Оригиналният Юлий Цезар и неговият осиновен син Август използват римската тълпа срещу патрицианските елити, за да се назначат за диктатори. Тълпата искаше повече за себе си; цезарите взеха всичко. Начинът да победиш Цезар е да говориш с тези от неговата публика, които имат основателни оплаквания. Нужно е минимално усилие, завършва Лус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 30.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още