IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои ще са българските представители в новия Европейски парламент?

Най-сериозно разместване заради преференции има в листата на ПП-ДБ, двама кандидати от ДПС се отказват

09:40 | 13.06.24 г. 1
Снимка:  БГНЕС/СТЕФАН ДЖАМБАЗОВ
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ДЖАМБАЗОВ

Коалицията ГЕРБ-СДС ще има петима представители в новия Европейски парламент, следващите ДПС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и „Възраждане“ – по трима, „БСП за България“ – двама, а „Има такъв народ“ (ИТН) – един. Това става ясно от решението на Централната избирателна комисия за разпределяне на мандатите между партиите, участвали в евровота, съобщава БНР.

Макар и получили достатъчно гласове, за да бъдат представители в Брюксел, от местата си се отказват Джевдет Чакъров и Искра Михайлова-Копарова от листата на ДПС, както и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

След това разместване евродепутати от партията на Бойко Борисов ще бъдат Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел и Илия Лазаров.

Тримата от ДПС ще бъдат Илхан Кючук, Танер Кабилов, бивш председател на младежката организация на ДПС, и петата в листата – Елена Йончева, която от 2019 г. досега беше евродепутат от квотата на БСП.

Евродепутати от коалицията ПП-ДБ ще са водачът на листата Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров (Ицо Хазарта). С преференции последните двама изместват втория и третия в листата – Стефан Тафров и Даниел Лорер, и влизат на тяхно място.

Разместване има и сред кандидатите на „Възраждане“, като водещият от БНР Петър Волгин с преференции от втори в листата става първи. Освен него евродепутати ще са още Станислав Стоянов и Рада Лайкова.

Кристиан Вигенин и Цветелина Пенкова ще са представителите на „БСП за България“ в европарламента, след като Пенкова измести с преференциален вот втория в листата Румен Гечев. Евродепутат от „Има такъв народ“ е водачът на листата Ивайло Вълчев.

Междувременно стана ясно, че при повторната проверка на секционните протоколи от гласуването за Европейски парламент са установени над 8600 разлики в 2237 протокола. Несъответствията са между данните от първото въвеждане в изчислителните пунктове в Районните избирателни комисии, а после и в този в ЦИК. Тези разлики са отстранени и коректните данни са отразени в окончателните резултати от вота, посочват от Комисията.

Предстои ЦИК да приеме решение за резултатите от предсрочния парламентарен вот и да разпредели мандатите между седемте партии, които влизат в 50-ото Народно събрание. Окончателно имената на новите депутати ще бъдат обявено в неделя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Dani_2077
преди 2 седмици
Ще умра от смях - Ицо Хазарта и Волгин в Европарламента. Голям срам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още