IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените няма да подкрепят Урсула фон дер Лайен без покана в широка коалиция

Единственият начин да се създаде стабилно проевропейско, продемократично и проукраинско мнозинство е чрез четири партии, категорични са Зелените

22:40 | 12.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите кандидати на Зелените, които загубиха 18 от своите 71 места на изборите за Европейски парламент, казват, че подкрепата им все още е необходима, за да се осигури стабилно центристко мнозинство и преизбирането на Урсула фон дер Лайен като председател на Европейската комисия (ЕК).

Зелените няма да подкрепят кандидатурата на германката за втори мандат като, освен ако не бъдат включени в широка, центристка коалиция с нейната консервативна Европейска народна партия (ЕНП), заявиха лидерите на групата, като сигнализираха, че са готови на компромис по отношение на екологичните цели, съобщава Euronews.

„Смятаме, че единственият начин да създадем стабилно проевропейско, продемократично и проукраинско мнозинство е чрез четирите партии“, заяви съпредседателят на групата на Зелените/Европейски свободен алианс (ЕСА) и съвместен кандидат за най-високия пост в изпълнителната власт на ЕС Бас Айкхаут пред журналисти в Брюксел.

Холандският депутат изброи три условия, които самата Фон дер Лайен е поставила за групите, които искат да си сътрудничат с ЕНП, и за все още необвързаните евродепутати, които може да искат да се присъединят към групата през следващите седмици.

Говорейки в изборната нощ миналата неделя, след като стана ясно, че ЕНП ще остане най-голямата група в Европарламента и дори ще спечели нови места, Фон дер Лайен незабавно направи увертюри към Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D) и „Обнови Европа“, като последната либерална група загуби 23 от своите 79 места.

Айкхоут казва, че не смята пропускането на Зелените за пренебрежение от страна на председателя на ЕК, отбелязвайки, че лидерът на ЕНП Манфред Вебер също е казал, че търсенето на стабилно мнозинство ще започне с тристранни преговори. Фон дер Лайен не може да разчита на пълна подкрепа дори в собствената си група, изтъква той, цитирайки френски и словенски евродепутати.

„Нашето заключение е много ясно“, посочва Айкхаут. „Единственият начин да създадете стабилно мнозинство е да имате нужда от четвърта партия и единствената партия, която може да изпълни трите критерия, които тя самата дефинира... сме ние“.

„Готови сме да говорим и да я подкрепим – ако сме част от коалиция“, заключва Айкхаут.

Говорейки заедно с него на брифинга, съпредседателят на Зелените/ЕСА Тери Райнтке подчерта, че Зелените няма да влязат в какъвто и да било политически пакт, който включва евроскептичната група Европейски консерватори и реформисти (ЕКР), където влиза партията “Италиански братя“ на премиера на Италия Джорджия Мелони, която победи на изборите в страната.

Тя обаче сигнализира, че Зелените ще бъдат готови да направят компромис с аспекти на екологичната политика на ЕС, срещу които ЕНП оглави ответна реакция в навечерието на изборите.

„Отстъпването от Зелената сделка очевидно е нещо, което някои части от силите, с които ще преговаряме, искат да направят“, коментира Райнтке. „Очевидно е, че ако започнете преговори, няма да получите 100% от това, което беше заложено в зелената програма“, признава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 7
zelka007
преди 2 седмици
тошко_стоте_акаунта ... четеш за "погромЪт" ?! дзверска работа , нали ?! нищо няма да се отмени от сега приетите насоки в "зелената сделка" , ще се обсъждат само бъдещите политики . погледни ЕСО днес , хилядникът с хамериканското гориво работи ли ?! ще излизате ли от мазите или още ще клечите по тех ?! енергетиката ни стана почти беземисионна за има-няма 7-8 годинки ... а какви клетви беха туканка из форума ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още