IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френските консерватори гонят лидера си след призиви за съюз с партията на Марин льо Пен

Ерик Сиоти, който оглавява „Републиканците“, отхвърли гласуването на своите колеги, заявявайки, че нито едно решение от въпросната среща няма правни последици

19:35 | 12.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Ерик Сиоти, лидер на консервативната френска партия „Републиканците“. Снимка: Bloomberg L.P.
Ерик Сиоти, лидер на консервативната френска партия „Републиканците“. Снимка: Bloomberg L.P.

Ерик Сиоти, лидер на консервативните „Републиканците“, беше "единодушно" изключен от традиционната дясна партия, която ръководи от година и половина, заради призивите за съюз с крайната десница преди предсрочните парламентарни избори, съобщава Euronews.

„Току-що гласувахме единодушно за изключването на Ерик Сиоти от нашето политическо семейство. Той вече не е член на републиканците“, става ясно от изявление на партията, публикувано в социалната платформа X, известна преди като Twitter.

Ден по-рано Сиоти призова за коалиране с „Национален сбор“, която спечели европейските избори във Франция, карайки президентът Еманюел Макрон да разпусне парламента и да обяви нови избори.

58-годишният Сиоти оспори гласуването и резултатите от него с аргумента, че „никое от решенията, взети на тази среща, няма правни последици. Те могат да имат криминални последици.

„Аз съм и ще остана президент на нашата политическа партия, избран от нашите членове“, добави той в публикация в X.

По-рано през деня бившият лидер затвори централата на партията в Париж, обяснявайки, че срещата за изключването му противоречи на правилата на неговата партия.

„Трябва да гарантирам безопасността на персонала. Освен това никога не е била планирана среща в централата този следобед“, твърди той в социалните медии.

Коментарите на Сиоти и свързаното с тях гласуване предизвикаха вълна от възмущение сред другите политически сили в страната. По-рано в сряда френският президент Макрон заяви, че Сиоти "ще трябва да изясни" решението си, след като сключи "пакт с дявола".

Своето възмущение изрази ден по-рано и Оливие Марле, който оглавява републиканците в Националното събрание, долната камара на френския парламент.

„Той трябва да се откаже от ръководната си роля сред „Републиканците“, написа Марле в платформата X. Той добави, че кандидатите на неговата партия няма да правят споразумения с други формации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още