IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Зафиров: Възможно е БСП да подкрепи надпартиен кабинет

Предстоят кардинални промени в социалистическата партия, посочи Христо Проданов

11:55 | 12.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Възможно е БСП да подкрепи кабинет, стига той да отговаря на нашите виждания. Това заяви в Нова ТВ Атанас Зафиров от ръководството на БСП. Той обясни, че става въпрос за технически кабинет, без политически лидери.

„Няма как да подкрепим кабинет с премиер Борисов”, уточни Зафиров. Запитан дали ще застанат зад правителство, ако то е с мандат на ГЕРБ, политикът отговори: „Все с някакъв мандат трябва да бъде”. Той подчерта, че коментарите му са с голяма доза условност, тъй като решенията ще ги взимат Националният орган и парламентарната група. 

Атанас Зафиров подчерта, че при подкрепа от партията на кабинет, БСП трябва да има лостове за влияние, за въздействие върху политиките, които той ще провежда. „Дълбоко съм убеден, че правителството трябва да бъде подкрепяно по възможност от всички политически сили в това Народно събрание. Това е по-добрият вариант. Нови избори рискуват тотална делегитимация на българския парламент и раждане на истински политически чудовища. На тези избори това само беше загатнато”, е мнението на Зафиров.

Според социалиста оставката на Корнелия Нинова е реален акт на поемане на отговорност за изключително слабите резултати на партията. „Смятам, че това е нормалното поведение на политически лидер на партия, която е загубила изборите”, отбеляза Зафиров. Той допълни, че на вчерашното заседание на Изпълнителното бюро не се е коментирало дали Нинова пак ще се кандидатира за поста. 

Политикът не се ангажира с прогноза дали Крум Зарков или Сергей Станишев може да оглавят партията и подчерта, че в последните няколко кампании не ги е виждал в действие.

Той се надява, че социалистическата партия няма да се превърне в лесна плячка, въпреки че има кръгове и среди, които се опитват да овладеят БСП, и да я направят послушна.

„БСП е загубила 800 хиляди гласа, нещо трябва да се промени“, коментира по bTV Христо Проданов от БСП. „Явно нещо не обясняваме на хората както трябва. Друга причина за отлива е политическата криза, която се отразява еднакво на всички партии и политическата система“, допълни той.

По думите му, ако не се състави правителство и има нови избори, избирателната активност ще е още по-ниска, затова трябва да бъдат предприети действия, с които да се спечели доверието на хората, за да има политическа стабилност в България.

Според Проданов устойчиво за България е надпартийно правителство, безпартийни фигури и лидери в него, но с широка парламентарна подкрепа. Той заяви, че ако новото правителство има приоритет да изнася оръжия за Украйна, БСП няма да участва в него.

Той изрази надежда, че предстоят кардинални промени на "Позитано" 20 и някои между Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров и Владимир Москов ще поемат управлението на БСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още