IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масови грешки се набюдават в изборните протоколи

Промени в изборното законодателство трябва да се правят след, а не преди избори, смята Полина Витанова

11:34 | 12.06.24 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над 80% от предадените протоколи след изборите 2 в 1 в неделя са сгрешени. Това каза пред БНТ Полина Витанова, секретар на 23 РИК в София.

Според нея след изборите трябва да се направи сериозен анализ и всички експерти да дадат становищата си за изборния процес и дали са необходими законодателни промени. Тя подчерта, че това трябва да се направи след избори, а не преди.

Витанова посочи, че изборите са минали гладко и спокойно, но предаването на протоколите е станало бавно. Проблемите, които тя отчита, са същите като на предходните избори – грешки при изчисляването на сбора в т.нар. „контроли“.

„Сборуването при разпределението на кандидатските листи беше най-проблемно. Максимумът беше 30 числа, които трябваше да се съберат, понякога числата бяха и по-малко. Но, за съжаление, тази сборна грешка водеше след себе си още 4 или 5 сборни грешки“, каза тя.

Окончателният дял на сгрешените протоколи ще се разбере, когато стане ясен и списъкът с членовете на избирателни комисии, които ще получат по 25 лв. за предадени протоколи без грешка. Според Витанова те ще са малко.

Според нея грешките не се дължат единствено на степента на образование на членовете на комисиите.

„Моето лично мнение е, че образователен ценз не би помогнал. Не мисля, че това е до образованието“, каза тя. Според нея големият въпрос е в мотивацията на участниците и даде пример с членове на комисии с основно образование, които обаче са предали „перфектно попълнени протоколи“.

Относно машинното гласуване и дали дебелината на хартията е довела до проблем с машините, Витанова изрази мнение, че проблемът е софтуерен, защото са излизали отрязъци или празни бюлетини.

„Имахме сигнали, че хартията прозира и се вижда вотът. Бюлетините от машина са твърде къси и когато се сгънат, защото се сгъват само веднъж, се разтварят и така или иначе под различен ъгъл може да се види вотът, но това е възможно и при хартиени бюлетини“, каза още тя.

Надявам се, че някой ден ще стигнем до това 80% да са верните протоколи, каза още Витанова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Alex Silver
преди 2 седмици
Многократно "поправяните" протоколи за какво ви говорят? Първо - за *** комисии, които не могат да разделят на 2 магарета сено. Второ - за явно "поправяне" на резултатите от гласуването. Иначе такива недоразумения, като повечето дупетати, не биха помирисали Парламентата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още