IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жордан Бардела - TikTok кралят, който се прицелва в премиерския пост на Франция

28-годишният партиен лидер задмина ментора си Марин льо Пен в кампанията около европейския вот

18:24 | 12.06.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Жордан Бардела може и да няма онзи опит и реноме, които френските избиратели традиционно очакват от управляващата си класа, но има преуспяващ профил в TikTok.

28-годишният Бардела умело използва каналите си в социалните мрежи, за да разшири привлекателността на крайнодясната си партия „Национален сбор“, особено сред младите, което ѝ донесе съкрушителна победа над центристите на Еманюел Макрон в изборите за Европейски парламент, пише Financial Times.

Сега потенциално на ръба на властта, след като Макрон взе шокиращото решение да разпусне парламента и да свика предсрочни избори, Бардела иска да създаде един порядъчен имидж.

„Готови сме да управляваме“, каза той пред RTL в интервю във вторник, облечен в обичаен за него елегантен, тъмен костюм и вратовръзка. А избирателите, които все още се страхуват от възхода на крайнодесните към властта? „Времената се промениха“, казва Бардела.

Марин льо Пен, лидерът на „Национален сбор“, която извади Бардела от относителна неизвестност като млад партиен активист, за да го оформи в потенциално оръжие, заяви, че той е „естественият кандидат“ за премиер, ако тя стане президент.

Този график може драстично да се ускори от залога на Макрон върху предсрочните избори. Ако „Национален сбор“ спечели с много, Бардела може да се окаже в премиерския кабинет след вота на 7 юли и да управлява вътрешните дела на втората по големина икономика в еврозоната.

С Льо Пен той създава взаимодопълващо се дуо, което подхранва възхода на „Национален сбор“ във Франция. Бардела въплъщава по-мекото, по-приемливо лица на новия „Национален сбор“, който Льо Пен оформя повече от десетилетие. За разлика от нея обаче възрастта му позволява да държи така, сякаш е необременен от расисткото и ксенофобско минало на партията.

Той носи и товара на името Льо Пен, което някои избиратели все още свързват с политиката на баща ѝ. Жан-Мари льо Пен, който основава партията, преди известна като „Национален фронт“, бе осъден за реч на омразата, наричайки Холокоста „подробност от историята“.

Сега токсичността, преди свързвана със стария Льо Пен, избледнява в съзнанието на много избиратели, а елегантният Бардела изигра голяма роля в опита на дъщеря му да нормализира имиджа на партията.

Ранно социологическо проучване на Harris Interactive, публикувано в понеделник, показа, че „Национален сбор“ може да вземе най-много места в долната камара, изпреварвайки групата на Макрон, макар и да не успее да си спечели мнозинство. Ако успеят да спечелят 289 места от общо 577, Бардела ще бъде посочен за премиер, принуждавайки Макрон да влезе в правителство на споделена власт.

Бардела изстреля нагоре популярността си, превръщайки се във френския политически еквивалент на TikTok крал. Той има силна последователска база от 1,5 млн. души в социалната медия, популярна сред тийнейджърите и младите хора. Макар че това е под общо 4,5 млн. последователи на Макрон, крайнодесният лидер засенчва изтъкнати политици, включително Льо Пен и премиера Габриел Атал, който има само 297 хил. последователи.

Видеата на Бардела варират от държавнически обръщения за разходите за живот до скандални кампанийни видеа. В скорошна публикация той позира за селфита сред тълпа от млади поддръжници, носещи слънчеви очила с надпис „J“ на стъклата.

В друг клип от скорошен дебат по радио France Inter по време на европейските избори Бардела говори спокойно за това, което той описва като неконтролирана имиграция, докато опонентът му Рафаел Глюксман крещи през него. „Тези, които се застъпват за масова имиграция... не са тези, които трябва да живеят с това [тъй като] живеят в привилегировани райони“, заявява той, насочвайки се към Глюксман, който е израснал в семейство на известни парижки интелектуалци.

„Всички загубеняци, които го подкрепят, вие не разбирате, че крайнодясната му партия има диктаторски идеи“, пише един коментиращ.

„Жордан Бардела е единственият кандидат, който може да спаси страната ни“, пише друг, допълвайки коментара си с три сърца емотикони в червено, бяло и синьо.

С всеки следващ вот резултатите на „Национален сбор“ се подобряват: партията, водена от Бардела на изборите за Европейски парламент в неделя, спечели два пъти повече гласове от „Ренесанс“ на Макрон и с 9 пункта повече, отколкото през 2019 г. На президентските избори Льо Пен достигна 41 процента срещу Макрон през 2022 г. спрямо 34 процента в същия мач през 2017 г.

Младият политик е усъвършенствал историята около обществения си облик. Въпреки че той и „Национален сбор“ са твърдо против имиграцията, той се хвали с италианските корени на семейството си.

Често говори за детството си в социални жилища със самотна майка, която се е борила да се грижи за него в бедното имигрантско предградие Сен Дени, северно от Париж.

Истината е малко по-различна: той не е израснал в бедност, тъй като баща му е управлявал собствен бизнес и го е изпращал в частни училища, твърдят френските медии.

Във френската политическа класа, която уважава дипломи от École Normale Supérieure и Sciences Po, Бардела се откроява с това, че е отпаднал от изучаването на география в Сорбоната. Той се влива в политиката на „Национален сбор“ на 17-годишна възраст и не е работил в корпоративна среда или друга професия.

И все пак Бардела е надарен комуникатор, способен да предаде идеите на „Национален сбор“ на поддръжници, които го възприемат за поп звезда. Предизборните му митинги са бурни събития, които привличат млади тълпи с надута музика и наливна бира. Публиката го аплодира с викове „Жордан, Жордан, Жордан!“ и иска селфита накрая.

Публичните неуспехи изглежда не намаляват популярността му. Според експертите Бардела загуби неотдавнашен телевизионен дебат срещу Атал, когато лидерът на „Национален сбор“ изглежда не бе достатъчно детайлен и прецизен по отношение на плановете на партия му към имиграцията. Социологическите проучвания обаче се покачиха в негова полза през следващите дни.

Напоследък той се опитва да се свърже с бизнес общността, която отдавна се отнася предпазливо към крайната десница, и си проби път към собствениците на малки компании. Има сигнали, че възгледите му за икономиката са по-либерални и свободно пазарни от тези на Льо Пен, която се позиционира като по-скоро популистка на голямата държава, за да спечели избиратели от работническата класа.

Наблюдатели прогнозират, че Льо Пен и Бардела в крайна сметка ще се обърнат един срещу друг, особено след като популярността на Бардела засенчва нейната. Обкръжението на Макрон неусетно се опитва да вбие клин между тях, като похвали Бардела в неофициални коментари пред френската преса. Самият Бардела ще има амбиции за 2027 г., предполагат те.

Досега двойката лидери на „Национален сбор“ вървяха заедно.

Бардела има голям портрет на себе си и Льо Пен, усмихнати заедно, окачен в кабинета му. Той все още използва официалното „вие“, когато се обръща към нея.

Попитан в интервю за Financial Times през декември, Бардела каза, че „няма съперничество между нас поради една проста причина: тя сама създаде това дуо“.

„Дължа ѝ голяма част от това, което съм днес и работим много гладко заедно. Не бихме позволили на другите спектакъла на разделение помежду ни. Само тези, които не ни познават, си мислят, че бихме го направили”, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 1 месец
никъффф шанс според мен , нямат поддръжка от бизнес елита ... въпреки , че спряха да говорят за изоставяне на еврото и връщане на франкът ... въпреки че спряха да бърборят против свободната търговия ... пък и този го направиха на пух и прах на някакъв предизборен дебат ... лъскаво човече без визия и познания , комсомолче ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още