IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на френските консерватори призова за съюз с партията на Марин льо Пен

Франция никога не е била толкова насочена вдясно, изтъква Ерик Сиоти

22:34 | 11.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лидерът на консервативната френския партия „Републиканците“ Ерик Сиоти призова за коалиране с крайнодясната „Национален сбор“ на предстоящите парламентарни избори, съобщава Bloomberg.

Ръководената от Марин льо Пен и Жордан Бардела „Национален сбор“ спечели европейските избори във Франция, което накара държавният глава Еманюел Макрон да разпусне парламента и да обяви нови избори това лято.

„Мисля, че днес има нужда да служим на страната, която е в опасност“, заяви Сиоти пред телевизия TF1. Той каза, че партията се нуждае от „съюз с „Национален сбор“, с нейните кандидати, съюз отдясно“.

„Страната никога не е била толкова насочена вдясно“, посочва Сиоти.

Коментарите му предизвикаха незабавни призиви за оставката му от колеги в неговата партия, включително от Оливие Марле, който оглавява републиканците в Националното събрание, долната камара на френския парламент.

"Републиканците" се представиха слабо на европейските избори във Франция. Графика: Bloomberg "Републиканците" се представиха слабо на европейските избори във Франция. Графика: Bloomberg

„Той трябва да се откаже от ръководната си роля сред „Републиканците“, написа Марле в социалната платформа X. Той добави, че кандидатите на неговата партия няма да правят споразумения с други формации.

Макрон разпусна Националното събрание и свика нов вот, който да се проведе в два тура на 30 юни и 7 юли, след като алиансът му беше победен от партията на Льо Пен на изборите за Европейски парламент. Проучване на Harris Interactive за намеренията сред избирателите, публикувано в понеделник, показва, че „Национален сбор“ изпреварва съюза на Макрон като най-голяма партия в долната камара, въпреки че няма абсолютно мнозинство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още