IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партиите във Франция трескаво търсят съюзници преди скорошните избори

Според социологичеси проучвания "Национален съюз" на Марин льо Пен ще спечели вота, но няма да постигне абсолютно мнозинство

18:36 | 11.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Политическите партии във Франция бързат да се опитат да намерят потенциални нови съюзници преди предсрочните парламентарни избори, които според социологическите проучвания вероятно ще бъдат спечелени от крайнодясната партия на Марин льо Пен, пише Ройтерс.

Еврото и френските акции поевтиняха, а доходността по френските облигации скочи, след като президентът Еманюел Макрон обяви предсрочни избори за долната камара на парламента на 30 юни и втори тур на 7 юли. Макрон свика вота заради загубата на партията на европейските избори от партията "Национален съюз" на Льо Пен.

Социологическо проучване, публикувано в понеделник, показва, че партията на Льо Пен ще спечели изборите, но няма да получи абсолютно мнозинство в парламента.

А ако нито една партия не спечели абсолютно мнозинство, водещата партия може да се опита да сключи съюз с други политически сили, за да управлява, и "Национален съюз" вече води разговори за това.

Крехък консенсус сред основните партии

Основните партии също биха могли да се обединят, за да застанат срещу такъв съюз. Бившият премиер на Макрон Едуар Филип призова умерените сили - от социалисти до консерватори, да се обединят. „Трябва да приемем идеята, че трябва да работим с други партии“, коментира Филип пред радио RTL. „Нека заедно да изградим нещо в интерес на страната“, допълва той.

Само че съществуващият от десетилетия консенсус в политическата върхушка на Франция за обединяване на силите, за да се държи крайната десница далеч от властта, силно отслабна в последните години. Към този момент този консенсус изглежда даже доста крехък.

„Никога с нас!“, коментира в платформата Х Ерик Сиоти, ръководителят на консервативната Les Republicains, в отговор на коментарите на Филип.

Председателят на "Национален съюз" – 28-годишният Жордан Бардела, който вече каза, че се опитва да привлече членовете на Les Republicains, призова републиканците да спрат да бъдат политическата патерица на Еманюел Макрон. Пред радио RTL той коментира, че „ако имате убеждения, ако обичате страната си... елате и работете заедно с нас“.

Ляв съюз

Междувременно разделените леви партии във Франция обещаха да работят заедно и да номинират общи кандидати на изборите, но все още не са сключили официално споразумение. В съвместно съобщение късно в понеделник социалистите, Зелените и по-твърдолинейните партии, вкл. LFI и Комунистическата партия, обещават да „представят алтернатива на (президента) Еманюел Макрон и да се борят срещу расисткия проект на крайната десница“.

„Има моменти в историята, които човек няма право да пропусне... трябва да има действие, електрошок, и първата стъпка ще бъде този съюз“, коментира сенаторът от Зелените Яник Жадо пред радио France Inter.

Въпреки че резултатите от предсрочния вот са трудни за предвиждане, победа за левицата е много трудно постижима. Левите партии обаче могат да се надяват да имат думата за това кой да бъде министър-председател.

Крайнодясно управление поражда фискални и икономически рискове

"Национален съюз" призовава за протекционистки икономически политики – „Франция на първо място“, и радикално намаляване на имиграцията. Партията предвижда ограничаване на помощите за отглеждане на деца и предлага отмяна на разрешенията за пребиваване на имигранти, които са без работа повече от година. Политическата сила предлага и ръст на публичните разходи въпреки вече значителните нива на френския дълг, което заплашва да повиши допълнително разходите по заемите.

Рейтинговата агенция Moody's каза, че изборите могат да повлияят на кредитния рейтинг на страната. Агенцията предупреждава, че политическата нестабилност "е кредитен риск предвид предизвикателната фискална картина, която следващото правителство ще наследи".

Финансовият министър Брюно льо Мер призова бизнес лидерите да помогнат в кампанията срещу крайната десница. „Обръщам се към света на бизнеса, обръщам се към бизнес лидери, занаятчии, собственици на магазини, самостоятелно заети лица“, коментира Льо Мер пред телевизия BFM. „Хората трябва да си изцапат ръцете, това са най-важните избори от 1958 г. насам“, посочва той, като визира началото на Петата република, смятана за отправна точка на съвременната френска политика.

Прогнози и сметки

Партията на Льо Пен би спечелила от 235 до 265 места в Националното събрание в сравнение със сегашните 88. За абсолютно мнозинство обаче са необходими 289 места.

Центристкият алианс на Макрон вероятно ще свие наполовина броя на депутатите си от 250 на 125 или максимум 155.

Левите партии могат заедно да контролират от 115 до 145 места.

Няма абсолютна сигурност, че "Национален съюз" ще управлява правителството, във или извън съюз с други партии.

Друг сценарий предвижда широкообхватна коалиция от основни партии.

Дори ако "Национален съюз" получи мнозинство във френския парламент, Макрон ще остане президент още три години и ще продължава да отговаря за отбраната и външната политика. Той обаче ще загуби контрол върху вътрешния дневен ред, включително икономическата политика, сигурността, имиграцията и финансите, което ще се отрази на множество политики, вкл. и помощта за Украйна, тъй като ще има нужда от подкрепата на парламента, за да финансира страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още