IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът за сигурност на ООН подкрепи плана за примирие между Израел и "Хамас"

Палестинската групировка приветства приемането на проекторезолюцията на САЩ и заяви, че е готова да сътрудничи за прилагането ѝ

08:21 | 11.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложението на президента на САЩ Джо Байдън за примирие между Израел и „Хамас“ в ивицата Газа и призова палестинските бойци да приемат сделката, която цели да сложи край на осеммесечната война, предава Ройтерс.

„Хамас“ приветства приемането на проекторезолюцията на САЩ и съобщи в комюнике, че е готова да сътрудничи с посредници за прилагането на принципите на плана, „които отговарят на исканията на нашия народ и съпротива“.

Русия се въздържа от гласуване в ООН, а останалите 14 членки на Съвета за сигурност гласуваха за резолюцията, която подкрепя плана за примирие в три фази, очертан от Байдън на 31 май. Тогава той заяви, че планът е инициатива на Израел.

„Днес гласувахме за мир“, заяви американският постоянен представител в ООН Линда Томас-Грийнфилд пред съвета след гласуването.

Резолюцията приветства новото предложение за примирие, посочва, че Израел го е приел, призовава „Хамас“ да го приеме и „иска от двете страни да прилагат напълно условията му без забавяне и без условия“.

Алжир, която е единствената арабска страна членка на съвета, подкрепи резолюцията, тъй като „вярваме, че тя може да представлява крачка напред към незабавно и трайно примирие“, заяви посланикът на Алжир в ООН Амар Бенджама пред съвета.

„Той предлага лъч надежда на палестинците. Време е да спрем убийствата“, допълни Бенджама.

Резолюцията влиза в подробности относно предложението и посочва, че „ако преговорите отнемат повече от шест седмици за първата фаза, примирието ще продължи, докато текат преговорите“.

Но то не съдържа достатъчно подробности за Москва. Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя запита с какво конкретно се е съгласил Израел и заяви, че Съветът за сигурност не трябва да приема споразумения с „неясни параметри“.

„Не искаме да блокираме резолюцията само защото, доколкото разбирам, тя е подкрепена от арабския свят“, заяви Небензя пред съвета.

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан присъства на гласуването, но не говори пред съвета. Вместо това високопоставеният израелски дипломат в ООН Реут Шапир Бен Нафтали заяви, че целите на страната му в Газа винаги са били ясни.

„Израел е ангажиран с тези цели – да освободи всички заложници, да унищожи армията и способностите на „Хамас“ да управлява и да гарантира, че Газа няма да създаде заплаха за Израел в бъдеще“, заяви тя. „Хамас“ не позволява тази война да приключи. „Хамас“ и само „Хамас“, каза още Нафтали.

През март съветът поиска незабавно спиране на огъня и безусловно освобождаване на всички заложници, държани от „Хамас“.

Месеци наред преговарящи от САЩ, Египет и Катар се опитват да посредничат за примирие. „Хамас“ твърди, че иска прекратяване на войната в Ивицата Газа за постоянно и оттегляне на Израел от анклава с 2,3 млн. души население.

Израел предприе операция срещу „Хамас“, която управлява Газа, заради нападението на 7 октомври от нейни бойци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още