IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вторият мандат на Урсула фон дер Лайен зависи от труден баланс

Председателят на ЕК трябва да спечели вота и на ЕП, и на лидерите на ЕС, за да остане на поста

10:46 | 11.06.24 г. 5
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На теория Урсула фон дер Лайен би трябвало лесно да си спечели втори мандат като председател на Европейската комисия (ЕК), след като партията ѝ спечели най-много места на изборите за Европейски парламент (ЕП). Реално обаче може да е по-сложно, пише Bloomberg.

Тъй като водещите позиции в ЕС обикновено се разпределят на база резултатите от евроизборите, Фон дер Лайен е добре позиционирана да остане на власт, след като нейната дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП) спечели 185 места от 720-членния Европейски парламент.

За да получи втори мандат, 65-годишната германка има нужда от подкрепата на повечето евродепутати и на мнозинство от 27-те държавни ръководители. Подсигуряването на това обаче става по-трудно, след като крайнодесните партии постигнаха силни резултати на изборите из Европа.

Единственият очевиден начин да спечели вота в ЕП означава да добави подкрепа от лявоцентристките и либералните групи към гласовете на ЕНП. Но ще бъде по-трудно нужният политически микс, за да сработи това, да получи одобрението на лидерите, които се тревожат за възхода на крайната десница у дома. Европейските лидери трябва да се срещнат на 17 юни и на 27-28 юни да обсъдят назначението.

„Все още има много трудна работа пред мен“, каза Фон дер Лайен в неделя вечерта след вота.

Най-заинтересованите лица от лидерство на Фон дер Лайен – германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон, са и най-губещите в неделя. И двамата претърпяха тежки загуби и се представиха по-зле от крайната десница.

Това накара Макрон да свика предсрочни парламентарни избори за края на юни, които може да затвърдят спечеленото от крайнодесния му съперник Марин льо Пен, докато в същото възпре способността му да прокарва политики – макар че не поставя собствената му позиция под съмнение.

Вотът във Франция може да отложи решенията за най-висшите позиции до юли или дори есента, смята Павел Зерка, старши политически сътрудник в берлинския мозъчен тръст European Council on Foreign Relations.

„Макрон е наистина централна фигура в договарянето на следващото управление на ЕС, а той ще бъде изцяло фокусиран върху местните избори до средата на юли“, казва Зерка. „Други също ще изчакат френските парламентарни резултати, тъй като те може да изискват различни настройки на европейско управленско ниво“.

Въпреки това сътресенията във Франция може да се окажат в полза на Фон дер Лайен, поне до известна степен. Макар че Макрон е подхвърлял алтернативни имена за председател на ЕК, включително бившия италиански премиер Марио Драги, този тласък сега изгледа по-слаб на фона на изборните резултати, казва европейски дипломат.

Други настояват, че френският вот няма да отложи процеса. Останалите лидери на ЕС също имат интерес дебатите да достигнат до решение по-скоро, за да се избегне продължителна битка, казват запознати източници.

Те искат да избегнат създаването на политически вакуум, когато блокът е напът да засили търговската си офанзива спрямо Китай, да увеличи допълнително помощта си за Украйна и да се подготви за потенциалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом. Всички са наясно колко важно е да се стигне бързо до споразумение, казва високопоставен дипломат.

Манфред Вебер, ръководител на ЕНП, казва, че има „добър шанс“ европейските лидери неофициално да предложат Фон дер Лайен на срещата си на 17 юни. „Това може да е най-добрият резултат, най-добрият сценарий“, каза той за Bloomberg Television късно в неделя.

Почти половината от 27-те министър-председатели на ЕС са от ЕНП и „това означава, че имат силна позиция“, казва Вебер. „Надявам се, че можем да убедим и либералите и социалистите да допринесат за идеята за стабилност“.

Някои дипломати посочват възможността за предварителна сделка на дискусиите следващата седмица, но това ще означава още постигането на договорка за останалите топ управленски места. Очаква се лидерите да обсъдят назначенията в кулоарите на срещата на Г-7 тази седмица в Италия и на срещата на високо равнище по Украйна в Швейцария следващия уикенд.

Останалите позиции

Антонио Коща, бившият лявоцентристки министър-председател на Португалия, се смята за фаворит за поемане на поста от Шарл Мишел като председател на Европейския съвет въпреки обвиненията в търговия с влияние, които го принудиха да подаде оставка от правителството, казват дипломати от ЕС.

Подкрепата на опозиционния лидер в Португалия и дясноцентристки премиер Луис Монтенегро, подкрепата на големи делегации, включително испанските социалисти, и добрите му отношения с лидери от други политически партии – всичко това играе в негова полза, докато разследването загуби тежест в Португалия, добавят те.

Междувременно естонският премиер от либералите Кая Калас е смятана за фаворит за новия върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността, въпреки че някои столици остават хладни към идеята поради особения ѝ фокус върху заплахата от Русия. Самата Калас омаловажи шансовете си в понеделник.

Фон дер Лайен постави като приоритет изграждането на мостове с двамата си настоящи коалиционни партньори в парламента. Зелените обаче, които гласуваха против нея преди пет години, са готови на разговори, стига тя да не постигне споразумение с крайната десница и да запази зелените приоритети непокътнати.

Бас Айкхаут, водещият кандидат на Зелените, каза пред репортери, че партията му е отворена да подкрепи Фон дер Лайен. „Готови сме да преговаряме, готови сме да обсъдим това с другите политически групи“, каза той. „За нас демокрацията и Зелената сделка са много важни елементи, които трябва да бъдат разгледани“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 2 седмици
До: ambercorina Тоя *** го имам. Струваше 65 лева. Абсолютно същият. Сега го продават 3 пъти по-скъпо, но все си е същият. Мижи да те лажем. В никакъв случай не струва 95 лева, за 190 пък е абсурд. За малко повече пари може да се купи много по-сериозна машина на същия принцип. Лошото е, че рязко увеличава влажността и може да доведе до образуването на мухъл. При повишена влажност жегата е по-трудно поносима и това е медицински факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
aldy
преди 2 седмици
ТАЯ акушерка, бивша военна министерка на ФРГ, фъфлеше за война с най-голямата ядрена сила в света. Щели да я победят стратегически и да я разпарчалдосат, за да си вземат "полагаемите им се" природни ресурси. Ама не са първите, които за пореден път ще ядат кютека. От векове Русия варди огромна територия и не я дава на никого. Сега руската армия е по-силна от всякога, та точно сега като как акушерките ще успеят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
ambercorina
преди 2 седмици
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
male4ko
преди 2 седмици
Айде нема нужда, без Урсулици, ако може.Светът би бил много по-добро място без подобни същества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
Tikva007
преди 2 седмици
"Най-заинтересованите лица от лидерство на Фон дер Лайен германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон, са и най-губещите в неделя. И двамата претърпяха тежки загуби и се представиха по-зле от крайната десница." - Е какво по-ясно и цивилизовано да кажат европейците на фондер и компания, от това? От тук нататък е улицата, а европейската улица не е сффиркаджийска като българската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още