IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадският имиграционен модел е под натиск

Канадците продължават да ценят предимствата на имиграцията, но губят доверие в това как се управлява системата

11:18 | 18.06.24 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Имиграцията е един от доминиращите въпроси на нашето време. Той изигра важна роля в европейските избори и влияе на изборната кампания във Великобритания. По света доведе до гняв, обещания за лесни решения и възход на популизма. Вместо това се изисква трезва дискусия за демографията, заетостта, мултикултурализма и интеграцията, пише за Financial Times Джон Кампфнър. Една от малкото страни, които подходиха към проблема с политическа зрялост, е Канада. Всъщност способността да посреща и абсорбира хора от другаде е визитната картичка на страната от повече от половин век.

Бащата на сегашния премиер Джъстин Трюдо, Пиер, беше този, който промени имиджа на страната. През 1971 г., първоначално като отговор на това, което се възприемаше като нарастващ франкофонски национализъм в провинция Квебек, Канада стана първата страна, която възприе официално политиката на мултикултурализъм.

Тя вървеше заедно с решение за увеличаване на населението чрез имиграция. Дълго преди това Канада допускаше хора от „бялата Британска общност“ и от Северна Европа, но „другите“ пристигащи бяха третирани лошо.

През 70-те години всичко това се промени драматично. Канада приветства азиатците от Уганда, иранците, бягащи от ислямската революцията от 1979 г., виетнамци и други. През 1989 г. пристигнаха голям брой китайци от Хонконг. През 2015-2016 г. страната отвори обятията си за 40 хил. бежанци, бягащи от гражданската война в Сирия.

Канада отдавна е пример за най-добрите практики. Това е първата страна, която насърчи частната подкрепа за бежанци, като граждански групи наставляват новопристигащите, докато те търсят работа, училища, езиково обучение, настаняване, дори ги водят до местния банков клон, за да си открият сметка. В обществеността се водят дискусии за намаляващата раждаемост, видовете заетост, които са необходими и това как местните жители могат да помогнат. „Канадците са щедри, защото всички сме дошли от някъде“, каза ми Оливия Чоу, кмет на Торонто. Десните политици, които разиграват расовата карта, досега не се справят добре на изборите.

Сега обаче се очертава друга страна на въпроса. Районът на Торонто и други големи градове страдат от недостиг на жилища, лош достъп до здравеопазване и проблеми с обществения транспорт. Бездомността е широко разпространена. Федералното правителство отпусна допълнителни средства за приюти; църквите предлагат пространство.

Всяка година канадското правителство определя „ниво“ за имиграция след провеждане на поредица от обществени консултации. Нивото, договорено за 2025 г. и 2026 г., е 500 000, най-високото досега. Но докато постоянното пребиваване изисква покриване на поредица от критерии, властите са много по-щедри при раздаването на временни разрешителни за работа и студентски визи.

В отговор на промяна в общественото мнение, правителството обяви през март таван и за двете групи. През септември 2023 г. годишно проучване, проведено от Environics Institute, което следи социалните проблеми, установи, че 44 процента от хората са съгласни, че „имиграцията в Канада е твърде много“. Това е ръст със 17 пункта спрямо 2022 г. - най-голямата годишна промяна в историята на анкетата, датираща от 1977 г. Министър-председателят Трюдо говори за поставяне на имиграцията „под контрол“.

„Имиграцията и интеграцията са все по-важна част от нашата национална идентичност“, посочва Кийт Нойман, старши сътрудник в Environics Institute. „Канадците продължават да ценят предимствата на имиграцията и посрещането на хора от цял ​​свят, но губят доверие в това как се управлява системата“, коментира той.

Канада трябва бързо да се справи със своите жилищни проблеми и други недостатъци на обществените услуги. Това ще бъде трудно, но не колкото другаде, като се има предвид, че има втората най-бързо развиваща се икономика в Г-7. Страната трябва да гарантира, че нейната имиграционна система запазва ефективността си. Най-вече трябва да държи обществеността на своя страна. Защото, ако нейният пример се провали, какви са шансовете другаде?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 седмици
До: khао нали то го повтарям по цял ден, а това че ползваш копие на акаунта ми го доказва.... :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
khао
преди 4 седмици
Ноооо, най-важното е че съм малоооум, малоооум, малоооум!!! хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 9
khao
преди 4 седмици
До: тошко_стоте_акаунта а най-добе като баща ти тошо-механата след като мина серия унижения, прави се че не ми четеш коментарите! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 4 седмици
До: тошко_стоте_акаунта точно така... стой ниско и тихо! Започваш да разбираш къде ти е мястото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
тошко_стоте_акаунта
преди 4 седмици
До: Кухх, както казват Твоите бОГОВЕ, но комент :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 10
khao
преди 4 седмици
До: тошко_стоте_акаунта ... за теб съм от Боговете! :D:D .. трябва всеки ден да ми се кланяш и подлагаш когато имам нужда да си изтрия краката след настъпен тошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
тошко_стоте_акаунта
преди 4 седмици
До: Кухх, всъщност, ти от кои си? От "свръхбогатите " или от "плебеса"? или от Субмултикулти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 16
khao
преди 4 седмици
политиката на мултикултурализъм ... няма такова нещо като мултикултурализъм, няма как да се случи... но виж, субкултурализъм се оказа че има и се получава като събереш много различни групи хоора с различна култура, и това рестартира обществото... и тук идва резонния въпрос, заслужава ли си да си съсипеш държавата за някакъв мижав икономически растеж за да има дивиденти за свръхбогатите и който не обогатява и не се усеща от плебеса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
975innovative
преди 4 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още