IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Боряна Димитрова, „Алфа рисърч“: Тревожно е, че все по-радикални партии пробиват

В България като че ли путинисткото си пробива повече път, това е тревожен сигнал, каза Първан Симеонов

08:51 | 10.06.24 г. 9
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Тревожното е, че все по-радикални партии пробиват. Ако преди една партия ни се е струвала антисистемна, сега има по-радикални партии. Това каза пред БНТ социологът Боряна Димитрова в коментар за резултатите от предсрочните парламентарни избори.

Според нея два процеса в последните години са започнали „да подготвят почвата“ за партии като „Величие“: конспиративните теории покрай кризата с COVID и огромната пропаганда и фалшивите новини по повод войната в Украйна. „Тази нагласа – антизападно, антилиберално, подготви почвата“, каза тя.

Все още малко знаем за тази партия. Много ясно се вижда пропутинската, антизападната линия, каза тя за „Величие“, които се очаква да имат свои представители в Народното събрание, въпреки че прогнозите на социолозите не улавяха толкова сериозен вот за тях.

Според Първан Симеонов от „Галъп“ въпросът е поколенчески, имайки предвид присъствието на „Величие“ в социалните мрежи.

„Това е формация, която директно се обръща към една част от нас, които имат малко по-конспиративно мислене. Това е мрежова формация, която работи на бизнес принцип, работи последователно. Винаги е изглеждала като формация, на чийто етаж асансьорът рано или късно ще спре“, каза той.

Според него въпросът е дали избраниците от тази партия ще започнат да се изкушават, „да се превърнат в банка за кадри“.

Вот срещу статуквото

ГЕРБ-СДС губят избиратели, нямат същата подкрепа, която имаха. Дори ДПС вероятно ще имат загуба около 10-15%, единствено ИТН увеличават своята подкрепа, коментира Боряна Димитрова.

Тя посочи, че партиите ще сформират правителство в ситуация, в която са загубили избиратели, а „отвратилата [избирателите] битка в центъра на терена измести битката и активизацията в периферията“.

„Това вече не е вот за или против ГЕРБ или ПП-ДБ, а започва да се разчита като вот за или против политическото статукво. Това е много сериозна трансформация, от която трябва да изведат извод политическите сили“, каза Димитрова.

Според Първан Симеонов докато се коментира какъв знак е ниската избирателна активност, трябва разговорът да е за това как ще се управлява.

„Ако не обсъдим какво е казал избирателят отсъствайки, рискуваме това нещо да се задълбочи“, каза той. Според Симеонов се усеща ръст на „всичко, което е протестно, наказателно“. Тук се вписват и ИТН, влизайки в ролята на острие срещу всички – успяха да задържат, дори да увеличат подкрепата си, каза той.

„Възраждане“ отъпка пътеката, която дава път и на други субекти да се появяват, каза още социологът.

В България като че ли путинисткото си пробива повече път, това е тревожен сигнал, посочи той.

„В цяла Европа ние виждаме отговорността на политиците пред техните избиратели. Отговорът на този въпрос избирателите не го очакват от нас. Голям въпрос е защо политиците отсъстват“, каза Димитрова.

Пред Nova изборите коментираха Андрей Райчев и Димитър Ганев („Тренд“).

Андрей Райчев обърна внимание на това, че всички големи партии губят избиратели: ПП-ДБ са загубили около 300 хил. гласа, ГЕРБ – над 100 хил. гласа, БСП са слезли под 200 хил., а ДПС може и да не достигнат 340 хил. гласа.

Относно появата на „Величие“ като партия в парламента, той посочи, че винаги е така, когато „народът ражда нова партия“ и социолозите не могат да я предвидят. Той сравни ситуацията с появата на Волен Сидеров и „Атака“.

„Има тежка делегитимация на елита пред нацията. Самата демокрация скърца. Това се дължи на много неща. Главно и преди всичко на това, че партиите се нападаха и говореха един за друг като за адови същества“, каза Райчев.  

„Народът изисква от своите политици управление, а не перманентен скандал“, коментира той.  Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е изправен пред ситуация, в която или трябва да сформира правителство, или да предизвика нови избори.

Димитър Ганев от социологическа агенция „Тренд“ заяви, че резултатът на ПП-ДБ на тези избори отговаря на традиционното ядро за либералната градска общност – 320-330 хил. гласа.

Пред тях стои много тежка дилема, тя е следната: или остават в опозиция и започват да градят нещо, което да им връща някаква периферия, или влизат във властта, каза той. Според него нови избори няма да създадат за ПП-ДБ по-добро положение, същевременно очаква ГЕРБ-СДС да опитат да направят кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 10.06.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Моабет да става
преди 2 месеца
Тревожно е за управлявалите предишният мандат партии, понеже губят подкрепа. Процеса е нормален, хората са недоволни от това което виждат последните месеци и търсят алтернатива. Уморени са от лошо управление под чужда диктовка. И това е не само тук, но и в ЕС. Бойко получава шанс да прави нова "несглобка". Ако успее ще управлява ако ли не пак на избори докато се намери формула за стабилно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Gna
преди 2 месеца
По-радикални партии от Герб и Дпс няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
0pk
преди 2 месеца
Радикални не бяха ли тези търсещи война? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 2 месеца
До: RoyBatty ... ах милият интелект ... не може да си намери представителство на идейната какафония в главицата му ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
RoyBatty
преди 2 месеца
"Тревожно е, че все по-радикални партии пробиват"! Много по-тревожното е че конвенционалните партии нямат авторитет и не могат да предложат нищо добро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още