IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властта в Иран насочва президентския вот към избрани хардлайнери

Одобреният списък с кандидати за президент включва петима твърдолинейни политици и един реформатор от среден ранг

11:03 | 10.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Иранските власти са дисквалифицирали видни умерени кандидати за предсрочния президентски вот, насрочен за по-късно този месец. Така се стеснява изборът до петима твърдолинейни кандидати и един реформатор от среден ранг, пише FT.

Съветът на пазителите, конституционният наблюдател на Иран, отговорен за проверката на кандидатите за изборите, обяви одобрения списък в неделя. Иран ще проведе предсрочни избори след катастрофата с хеликоптер, която отне живота на президента на страната Ебрахим Раиси, припомня FT.

Мохамад Багхер Галибаф, настоящият председател на парламента, се смята от анализаторите за водещ твърдолинеен кандидат.

Съветът дисквалифицира Али Лариджани, предшественик на Галибаф и ключова фигура в ядрената сделка от 2015 г., както и Ес’хак Джахангири, бивш първи вицепрезидент реформатор. Двамата дисквалифицирани кандидати водеха кампания с обещание да отклонят страната от сегашната ѝ твърдолинейна траектория и да търсят облекчаване на санкциите на САЩ.

Съветът на пазителите не посочва причини за решението да ги дисквалифицира от надпреварата.

Саид Джалили, бивш ядрен преговарящ, известен с противопоставянето си на контактите със западните сили, е един от одобрените кандидати. Той е сред най-твърдите хардлайнери и се очаква да бъде силен съперник на Галибаф.

В опит да въведат някаква конкуренция извън твърдолинейния лагер властите са одобрили и Масуд Пезешкиан, член реформист на парламента.

Основното предизвикателство за реформистите ще бъде да мобилизират своите гласоподаватели на фона на широко разпространения скептицизъм относно това дали изборите ще окажат реално въздействие върху бъдещата посока на страната. Все пак реалната власт се упражнява от върховния лидер на Иран - аятолах Али Хаменей.

Анализаторите смятат, че за победа на Пезешкиян ще се изисква висока избирателна активност сред градската средна класа и ще зависи от това как са разпределени гласовете за хардлайнерите между петимата кандидати в този лагер.

Реформаторският анализатор Саид Лайлаз се надява, че одобрението на Пезешкиан бележи нова глава в историята на Иран. „Неговата кандидатура надхвърля всички очаквания“, коментира той пред Financial Times, като прогнозира, че това ще насърчи висока избирателна активност.

Бившият вицепрезидент реформатор Мохамад-Али Абтахи коментира в платформата Х, че основните претенденти вероятно ще бъдат Галибаф и Пезешкиан.

Другите кандидати са Мостафа Пурмохамади, бивш министър, Амир-Хосеин Газизаде Хашеми, консервативен политик, и Алиреза Закани, кмет на Техеран.

Икономиката е основното предизвикателство пред следващия президент на Иран. Инфлацията в страната остава висока, а националната валута драстично отслабна, като това натоварва хората.

Ислямската република държи надпреварата за президентския вот под пълен контрол. Двама души, които критикуваха Галибаф заради обвинения в корупция, бяха вкарани в затвора в неделя, след като бяха осъдени по обвинения в „разпространение на дезинформация и смущаване на общественото мнение“.

Междувременно Хаменей призова кандидатите да не си подливат взаимно вода по време на предизборната кампания, която ще започне в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още