IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон разпуска парламента и свиква предсрочни избори след днешното поражение

Френският президент предложи следващия вот да се проведе на 30 юни или 7 юли

22:29 | 09.06.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg L.P.
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg L.P.

Френският държавен глава Еманюел Макрон обяви, че разпуска парламента и ще свика предсрочни избори, след като неговият алианс претърпя сериозно поражение на изборите за Европейски парламент от крайнодясната партия „Национален сбор“, съобщава BBC.

„След проведените консултации, предвидени в чл. 12 от нашата Конституция, реших да ви върна избора за нашето парламентарно бъдеще, затова разпускам Националното събрание тази вечер“, заяви френският държавен глава по време на телевизионна реч.

Резултатът от европейския вот "не е добър резултат за партиите, които защитават Европа" , настоя той, като отбеляза, че крайната десница е достигнала "почти 40% от подадените гласове " във Франция.

„Възходът на националисти и демагози представлява опасност за нашата нация, както и за нашата Европа, за мястото на Франция в Европа и в света“, добави той. „Да, крайната десница означава както обедняването на французите, така и декласиране на страната ни“, подчерта още Макрон. „Към тази ситуация ще добавя треската, която обхвана обществения и парламентарен дебат в страната ни през последните години“.

„Днешните предизвикателства, с които се сблъскваме, независимо дали става въпрос за външни опасности, изменение на климата и последиците от него или за заплахи за нашето собствено сближаване, тези предизвикателства изискват яснота в нашите дебати, амбиции и уважение към всеки французин “, заключи Макрон.

Малко по-рано Жордан Бардела, 28-годишният лидер на „Национален сбор“, призова Макрон да разпусне парламента и да свика нови избори, информира Euronews.

„Президентът не може да остане глух за посланието на французите“, заяви Бардела. „Искаме той да вземе под внимание тази нова политическа ситуация и да се върне при френския народ, като организира нови парламентарни избори“, допълни той.

Крайнодесният лидер добави, че неговата партия е готова да поведе Франция към смяна на правителството.

Лидерът на крайнодясната френска партия "Национален сбор" Жордан Бардела. Снимка: Bloomberg L.P. Лидерът на крайнодясната френска партия "Национален сбор" Жордан Бардела. Снимка: Bloomberg L.P.

„Национален сбор“ е напът да спечели около 33% от гласовете в сравнение с около 15% за алианса на Макрон, става ясно от екзитпол след края на изборния ден. Това е значително подобрение в подкрепата за крайнодясната партия спрямо предишните избори, на които тя спечели 22% от гласовете.

Бардела се стреми да ограничи свободното движение на мигранти във Франция чрез извършване на национален граничен контрол и отмяна на правилата на Европейския съюз (ЕС) за климата. Неговата партия вече не иска Франция да напусне блока и еврото, а цели да промени ЕС отвътре.

Резултатът, подкрепен и от силното представяне на „Алтернатива за Германия“, подчертава липсата на ясно лидерство в Европа, тъй като най-големите икономики в блока се борят с вътрешнополитически турбуленции, най-вече такива, свързани с предизвикателства от страна на националистическите партии.

Партията на Марин льо Пен засенчи тази на Макрон в последните европейски избори. Графика: Bloomberg Партията на Марин льо Пен засенчи тази на Макрон в последните европейски избори. Графика: Bloomberg

И тъй като лявоцентристките, дясноцентристките и либералните партии се подготвят да циментират своето мнозинство, това означава, че най-важните длъжности в ЕС, включително тези на председателите на Европейската комисия (ЕК) и Европейския съвет, вероятно ще бъдат разпределени между лидерите на въпросните партии.

Предупрежденията на Макрон относно възхода на авторитаризма и призивите за европейско единство в навечерието на гласуването не успяха да подкрепят представянето на неговата партия, тъй като опасенията за инфлацията, сигурността и имиграцията засилиха подкрепата за Марин льо Пен.

Репутацията на френския президент като реформатор също претърпя редица удари през последните месеци, като правителството беше принудено да търси десетки милиарди евро спестявания, след като дефицитът на страната нарасна, а S&P Global Ratings понижи кредитния ѝ рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 09.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vadimka
преди 2 седмици
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
RoyBatty
преди 2 седмици
По всичко излиза, че май французите не желаят ценностите и водачеството на Макрон? А това, че гласуват за Льо Пен май означава, че не са толкова толерантни към чуждите завоеватели и ЛГБТГИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още