IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпада ли се военният кабинет на Израел?

Единственият умерен член на правителството Бени Ганц обяви оставката си

21:58 | 09.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Бени Ганц. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg
Бени Ганц. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Израелският умерен министър без портфейл Бени Ганц обяви в неделя, че подава оставка от военния кабинет на премиера Бенямин Нетаняху. Така представителят на единствената центристка сила в крайнодясната коалиция на Нетаняху се оттегля.

Израелският премиер излезе с кратко изявление, в което призовава Ганц „да не предава фронта“, пише Ройтерс. Оттеглянето на Ганц все пак няма да застраши парламентарното мнозинство от 64 места в 120-местния Кнесет, държано от управляващата дясна коалиция.

„Нетаняху ни пречи да напреднем към истинска победа. Ето защо днес напускаме извънредното правителство със свито сърце, но с пълно доверие в това решение“, коментира Ганц на предавана по телевизията пресконференция.

Оставката му не е изненадваща – Ганц даде на Нетаняху краен срок до 8 юни, за да излезе с ясна стратегия за Ивицата Газа, където Израел от 7 октомври провежда опустошителна военна офанзива срещу управляващата палестинска въоръжена групировка „Хамас“.

Неговото напускане означава, че Нетаняху ще загуби подкрепата на центристкия блок, който помогна за разширяването на подкрепата за правителството в Израел и в чужбина, във време на нарастващ дипломатически и вътрешен натиск заради войната.

Първоначално се очакваше Ганц да обяви оставката си в събота. Той обаче отложи изявлението си след драматичното спасяване на четирима заложници от израелските сили.

Освен министър-председателя, единственият останал член на извънредното правителство с правомощия за вземане на решения е министърът на отбраната Йоав Галант, който също е от партията на Нетаняху „Ликуд“, отбелязва CNN.

През април Ганц призова за провеждане на предсрочни избори след септември, преди навършването на една година от началото на войната с „Хамас“. Той е и един от ключовите политици, които надминават премиера по популярност. Според резултатите от проучване, публикувано в петък от израелския вестник Maariv, подкрепата за Ганц е 42% в сравнение с 34% за Нетаняху.

Военният кабинет, в който Ганц беше член, работи независимо от по-широкото израелско правителство. Той отговаря за вземането на решения, свързани с боевете в анклава.

Ганц, популярен бивш военачалник, се присъедини към военния кабинет на Нетаняху малко след атаката на „Хамас“ на 7 октомври като демонстрация на единство. Неговото присъствие също повиши доверието в Израел пред международните му партньори. Ганц има добри работни отношения с американски представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 09.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още