IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови избори наесен или нова конфигурация за коалиционно правителство?

За правителство ще е необходим трети партньор, въпросът е политически, заявиха политолози и социолози

21:01 | 09.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Не се очертава възможност за правителство с две партии, ще е необходим трети партньор и това ще е политически въпрос, а не математически – въпрос на визия и политически намерения. Въпросът за правителство на малцинството е спорен, а нови избори наесен биха били огромен риск. Тези коментари направиха политолози и социолози след първите резултати от вота.

Шест партии изглеждат сигурни за следващия парламент. Съставянето на бъдеща управленска конфигурация отново ще е сложно.

Всички партии, които остават под чертата, събират голям процент, което е ясен наказателен протестен вот. Той е към по-радикалните партии. Ако продължим да хабим енергията на изборите, тенденцията ще продължи, коментира по БНТ социологът Боряна Димитрова, "Алфа рисърч".

Димитрова вижда тревожна тенденция за повече гласове към партии, които са в периферията на политическия живот. Това означава, че избирателите знаят, че въпросните партии не влизат в новия парламент, но хората изразяват тревожност от политическата класа.

Според Кънчо Стойчев, социолог, „Галъп интернешънъл“, партиите под чертата ще формират общо над 15%, което на практика означава, че те ще са третата политическа сила. Той отчете, че вотът показва ръст само при избирателите на ИТН, всички останали са се свили, драматичен е спадът при ПП-ДБ – с около 200- 300 хиляди гласа по-малко спрямо предходните избори.

Депутатските места ще варират с по няколко места до окончателните резултати, но възможността за стабилно управление остава неясна. Единствената възможност е най-голямата партия да поеме отговорност и да съгласува максимална подкрепа по ключови политики и да се нагърби да управлява, защото при предишния експеримент с ротацията се видя, че е „доказана грешка“. Трудно е да има пряка коалиция. Възможно е правителство на малцинството да бъде подкрепено, смята Стойчев. Той вижда възможност и за избори наесен, но има и шанс да бъдат избегнати.

Стабилно управление има при 130 гарантирани гласа. Засега няма как от две партии да бъдат постигнати тези мандати, допълни той.

Избори наесен е огромен риск, защото поредица от избори без резултат исторически не водят до добро, ще обезверят повече хора да гласуват. Ако стабилна правителствена формула стане, всички ще трябва да направят компромиси, коментира политологът проф. Антоний Тодоров.

Има ясна отговорност за съставяне на правителство, каза Даниел Смилов, политолог. Би било предателство да се говори друго. Очевидно ще е около ГЕРБ и ДПС, вероятно е ИТН да е техен партньор – вероятно ще съберат 130 мандата, което би могло да е управляващо мнозинство.

Логично е ПП-ДБ да бъдат в опозиция, има отлив от техните избиратели, така че мандатът им е да бъдат в опозиция в новия парламент. Ще има ясно мнозинство, което по стратегически въпроси ще може да разчита и на ПП-ДБ – за еврозоната, Шенген, за Украйна и т.н. Всичко зависи от желанието на политиците, допълни Смилов.

Няма победители и победени от вота, защото едва под една трета от избирателите са гласували, което е последно предупреждение към политиците. Ако те продължават да злоупотребяват с електората, то политическата система ще рухне, каза политологът Огнян Минчев.

Той се надява да има правителство, защото нови избори няма да произведат нещо различно. Ултимативно необходим е нов кабинет в този парламент, категоричен е той. Иначе цялата политическа класа ще стане излишна, уточни политологът.

На тези избори има една много голяма червена лампа, която свети за цялата политическа класа, за всички партии и го виждаме съвършено ясно в избирателната активност, коментира политологът Димитър Ганев пред Нова телевизия. С категоричност можем да твърдим, че активността на тези избори ще бъде най-ниската от началото на промените, допълни още той.

Ако има правителство, то ще бъде коалиционно, вероятно първите, вторите и третите, макар да има интрига ще бъдат същите физиономии, които познаваме. Едва ли човек може да прогнозира стабилна власт и правителство, смята политологът Слави Василев.

Когато имаме толкова често избори, има девалвация на изборен процес, включително на дебатите, заяви политологът Светослав Малинов. Сливането на европейските с националните избори неутрализира част от тези теми. Европейската тематика въобще не се чу, но не можем да виним никого, допълни той.

Трудна е коалицията, ако не - предсрочни избори. Ако се запазят тези резултати, много трудно може да се състави правителство, коментира социологът Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл" в специалното ни студио "Изборите днес" на Bulgaria ON AIR. Българският избирател така е наредил политическите формации, че те трябва да седнат на масата за преговори. Трябва да се загърбят противоречията и да се направи компромис, за да се сформира правителство, коментира още той.

Нови избори биха били много лошо за България. Каквото и да реши да прави ГЕРБ, то трябва да е обществено приемливо и обяснено, каза Андрей Райчев, политолог. Остава възможността за експертно правителство, допълни по БНТ Райчев.

Има очакване от обществото за устойчиво правителство, заяви по националната телевизия Харалан Александров, социален антрополог. Не е възможно партиите от сглобката да работят отново, и то доминирано от ГЕРБ. Но страната се нуждае от стабилност, макар и временно, посочи той.

Дали Борисов ще организира правителство на малцинство или експертно, надявам се, че ще може. Дали ще е устойчиво това правителство, ще разберем, но нови изобири не е добре, смята и Александров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 09.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още