IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалдемократите на Шолц претърпяха най-голямото си поражение на евроизборите

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" е втора след консервативния алианс, който печели комфортно мнозинство, според екзитпол

20:35 | 09.06.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Социалдемократите на германския канцлер Олаф Шолц са постигнали рекордно лош резултат на европейските избори в неделя. Партията пада на трето място след крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Консервативният алианс на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (CDU/CSU) се очертава да спечели комфортно мнозинство с 29,5%. „Алтернатива за Германия“ е на второ място с 16,5%, а Социалдемократическата партия събира 14% от гласовете, според екзитпол, представен от обществената телевизия ARD, цитирана от Bloomberg.

Другите две партии в управляващия съюз на Шолц – Зелените и „Свободните демократи“ – получават, съответно, 12% и 5%.

Слабото представяне на коалицията на Шолц подчертава нарастващите трудности, пред които е изправено германското правителство при воденето на европейска политика. Подкрепата за управляващия съюз на Шолц спадна до рекордно ниски нива през последните месеци, като общата подкрепа на трите партии в момента е около 35% при 50% на изборите през 2021 г.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Все пак на ниво ЕС центристките партии отляво и отдясно трябва да запазят контрола върху мнозинството. Това означава известна степен на приемственост на ключови политики във време на огромна геополитическа несигурност, война в Европа и настъпателен Китай на изток.

Европейският съюз (ЕС) е изправен пред предизвикателство да поддържа фискална устойчивост, като същевременно инвестира в по-зелено бъдеще, повишава конкурентоспособността на европейското производство и укрепва отбранителните способности при перспектива Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом в САЩ.

Крайнодесните партии в Европа се очертава да получат места в сравнение с последните избори преди пет години. Това рязко ще вкара миграцията на върха на политическия дневен ред, а амбициозните цели на ЕС в областта на климата ще се сблъскат с по-големи препятствия.

Нидерландският консерватор Хеерт Вилдерс постигна значителни успехи на европейския вот в четвъртък, въпреки че не успя да спечели най-много места за страната в Европейския парламент. Победа бе заявена от коалиция от леви партии.

Следващият национален вот в Германия трябва да се проведе през есента на 2025 г. Очаква се управляващите партии да се представят зле на следващия голям изборен тест – през септември ще се проведат регионални избори в три провинции в страната (Тюрингия, Саксония и Бранденбург).  „Алтернатива за Германия“ води в анкетите и в трите провинции, но е малко вероятно да влезе в правителството, защото другите партии изключват да влязат в коалиция с нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 09.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още