IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Избирателната активност към 16 ч. не прескача 21%

117 машини в страната и чужбина са извън строя, отчете зам.-председателят на ЦИК в брифинг пред журналисти

18:15 | 09.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Избирателната активност към 16 часа не е прескочила 21%, става ясно от данните на Централната избирателна комисия (ЦИК). Зам.-председателят и говорител на институцията Росица Матева съобщи по време на брифинг пред медии, че за избор на европейски депутати активността е 20,89%, а за националния парламент - 20,44%. 

За сравнение към 16 часа на последния парламентарен вот - през април 2023 година, избирателната активност достигаше 27,27 на сто, уточни още Матева.

Най-ниска е активността в Сливен - както за национален, така и за Европейски парламент, където около 15% от избирателите са упражнили правото си на глас. Избирателната активност за избор на европейски депутати е най-висока в Кърджали (28,57%), а за Народното събрание в Смолян (27,09%), сочат още данните на ЦИК.

Изборният ден протича спокойно, каза тя и допълни, че има подадени 72 жалби и сигнали за нарушения.В тях не са включени 20 сигнала, подадени от едно лице в Благоевградска област. Сигналите са подадени паралелно и към районната избирателна комисия, затова и не се отчитат от ЦИК. Сред нарушенията е липсата на поставени печати на бюлетините от машините. Хартиените бюлетини трябва да бъдат подпечатани два пъти, а от машините - един път, припомниха от ЦИК. Не е сигурно дали бюлетини без печати ще бъдат зачетени и трябва да има решение на ЦИК по казуса.

Росица Матева коментира пред журналисти, че е крайно време да бъдат налагани и санкции за членове на секционни комисии за нарушения, но допълни, че това е нейно мнение и вероятно тепърва ще бъде обсъждано на заседания на комисията.

Продължават проблемите с машинния вот и към 16 часа 117 машини не работят. От тях 7 са в чужбина. Гласуването в тези секции продължава, но само с хартиена бюлетина. 

Гласуването приключи в Австралия, Япония и Нова Зеландия. Две секции в Австралия и и по една в Нова Зеландия и Япония дори вече са предали протоколите. "Първите резултати от гласуването вече пристигнаха в ЦИК", каза Матева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 09.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още