IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Украйна ще са тестовете за европейската солидарност в следващите трудни седмици

Френският президент Еманюел Макрон не получи много политически дивиденти от посещението на Байдън

17:46 | 09.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Китай и Украйна ще са тестовете за европейската солидарност в следващите трудни седмици

Визитата на американския президент Джо Байдън във Франция по повод 80-та годишнина от десанта в Нормандия беше изпълнена с топли жестове, но и слипсата на развитие на някои политически казуси, които наистина са от значение за френския президент Еманюел Макрон, пише Bloomberg.

По време на брифинг след срещата си с Макрон Джо Байдън отказа да подкрепи идеята за западни инструктори, които да тренират военни в Украйна, не се задълбочи в разногласията за войната в Израел и не предложи нищо друго освен реторика по отношение на търговските спорове между ЕС и САЩ.

Или с други думи френският президент не спечели нищо от визитата на американския президент, както и от тази на китайския му колега Си Дзинпин около месец по-рано.

Европа е изправена пред потенциалът на три кризи - разрив в отношенията  с Китай, връщането на Доналд Тръмп в Белия дом и крайната десница, която може да спечели вота за Европейския парламент, което би направило разбирателството в общността трудно постижимо. През тази седмица се очаква Европейската комисия да съобщи за резултатите от разследването си на субсидиите, които дава Пекин в автомобилния сектор и да наложи мита на вноса на електромобили, за да предпази от дъмпинга европейските компании. Но те биха предизвикали и ответната гневна реакция на Китай.

Основен недостатък за Макрон в тези времена е нуждата от обща стратегия в ЕС, която големите сили да подкрепят изцяло. Класически пример за това е и идеята на френският президент за обучението на украински войници на територията на Украйна.

Този план има много позитиви - обучението е по-ефективно и бързо в близост до фронтовата линия, така че ще бъде от полза за Украйна, ще покаже ангажимента на Запада и ще е силен сигнал за Русия. Но има и своите недостатъци - Байдън и германският канцлер Олаф Шолц са против. И така идея, която би могла да бъде сигнал за европейска сила, всъщност е сигнал за ново разделение и слабост на позициите.

Същото се случи и в началото на годината, когато Макрон намекна, че може да се стигне до изпращане на войски в Украйна, което веднага беше парирано от Олаф Шолц.

Същото се случва и с електромобилите - Берлин се съгласи на разследването, макар че това би поставило под риск продажбите на германски автомобили в Китай. В Германия обаче са скептични относно последващите мерки.

"Не трябва да затваряме пазарите си за чуждите компании, защото не искаме същото за нашите компании", коментира преди ден Олаф Шолц.

И това не е изненада - силната автомобилна индустрия в страната е категорично против митата за китайските автомобили, защото "бизнесът с Китай създава работни места у дома". Ескалация на търговския конфликт може да доведе до ръст на инфлацията и забавянето на енергийния преход, предупреди по-рано този месец изпълнителният директор на Volkswagen Херберт Дис.

Единството на ЕС е трудно, като се има предвид, че трябва да се вземат под внимание мненията на 27 държави с различни политически виждания. Следващите седмици ще се трудни за Европа, отбелязва един от търговските съветници на президента на САЩ Барак Обама Майкъл Фроман. Според него всичко ще зависи от отношенията между Макрон и Шолц и дали Германия ще жертва част от краткосрочните си икономически интереси в името на европейската солидарност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 09.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още