IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦИК: Изборният ден протича спокойно, има проблеми с машинния вот

Избирателната активност към 11 часа е малко над 8%, съобщи Росица Матева

12:35 | 09.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Изборният ден е започнал на време и протича спокойно, а избирателната активност за национален парламент към 11 часа е 8,3%, съобщи зам.-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) и Росица Матева. Най-висока е тя в Монтана - 12,7%, а най-ниска в 24 избирателен район в София - малко над 5 на сто. 

Има известни проблеми с машините за гласуване, каза тя и допълни, че избирателната комисия е дала насоки за реакция още в ранните часове на изборния ден. "Има много сигнали, че при гласуване с машини не се отпечатва цялата бюлетина, или при отпечатаната бюлетина не се отбелязва избор", каза Матева. От ЦИК са решили избирателите с такива бюлетини да могат да гласуват с хартиена бюлетина. Това трябва да стане преди подписа на изибирателя в книжата и да бъде съставен констативен протокол от секционната комисия. 

Към този момент е спряно гласуването с 42 машини, от които две са в чужбина.

В ЦИК има 11 сигнала за нарушения, допълни още Росица Матева. Те се насочват към районните избирателни комисии, които да преценят как да се действа нататък. Някои от тях са свързани с ограничено право за гласуване с машина.

От началото на деня са подадени 6 сигнала за нарушения на изборния процес, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР). Приблизително 16 хиляди полицейски служители са ангажирани в днешния ден - 15 600 от тях ще охраняват  общо 11 800 секции, а останалите са конфигурирани в групи за реакция по проверки на евентуални сигнали за нарушения на изборните права на гражданите, посочи главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев.

Повечето политици вече дадоха гласа си.

Българските политици, макар и по трудния начин, е крайно време да са научили тежкия урок, че трябва да поставят обществените интереси пред своите собствени и партийни интереси, коментира президентът Румен Радев, цитиран от пресофиса на Президентството.

"Гласувах за политици, които спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия се водят от интересите на народа", заяви служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет. Той отбеляза още, че България е избрала своя европейски път на развитие и трябва да продължи в тази посока.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че не е оптимист, че ще бъде сформиран кабинет и след тези избори. В последните три години българите гласуват за шести път за парламентарни избори, пет от които - предсрочно, в опит да бъде намерено стабилно решение на политическата криза.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също изрази опасенията си, че партиите няма да се разберат и да се сформира правителство, но и допълни, че нови избори едва ли ще доведат до различен от днешния резултат. Един от лидерите на ППДБ Кирил Петков пък коментира, че се притеснява от купения вот. "Гласувах, за да не предадем надеждата, че България може да бъде нормална европейска държава, където благата са поделени по справедлив начин, където всички имаме равен старт", допълни той. 

Очаквам победа за България, победа за демокрацията, каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Гласувах за мир, за социална справедливост, за край на сглобките и договорките на тъмно и на паралелната държава, която управлява легитимната в момента, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 09.06.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още