IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В средата на епичната година на избори изводът е очаквайте неочакваното

От Индия до Мексико и Южна Африка избирателите отдават приоритет на собствените си икономически перспективи, опровергавайки предизборните прогнози

10:56 | 09.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

По средата на най-натоварената година за избори в Европа резултатите са ясни. Присъдата – очаквайте неочакваното и не подценявайте факта, че избирателите са хора, които трябва да плащат сметки, пише Wall Street Journal.

Миналата седмица избори се проведоха в страни с около 1,1 млрд. регистрирани избиратели, около половината от хората в света, които трябва да отидат до урните тази година. От Мексико до Индия и Южна Африка избирателите дадоха присъди, които опровергаха прогнозите, разтърсвайки финансовите пазари, като превърнаха очаквани убедителни победи в победи на косъм и обратното. Хората отдадоха приоритет на собствените си икономически перспективи в новото време на високи лихви и упорита инфлация.

Резултатите може би показват какво да очакваме от важни предстоящи избори в САЩ и тези в Европа или просто да послужат като напомняне, че прогнозите за резултатите са само това – прогнози.

Изборите миналата седмица показаха недоволството на избирателите от инфлацията, безработицата и корупцията. Партиите, които се заеха да отговорят на техните притеснения, се представиха силно. Политиците, които бяха по-бавни в реакцията си, се провалиха.

Пазарите също бяха хванати неподготвени. В Индия фондовата борса достигна рекорден връх в понеделник, след като резултатите от екзит половете показаха убедителна победа за партията на премиера Нарендра Моди. Но след като гласовете бяха преброени във вторник и се оказа, че той губи мнозинството си, бенчмарковият индекс на фондовата борса в Индия отбеляза спад от близо 6%, най-големия от май 2020 г. Рупията отслабна спрямо долара.

Африканският национален конгрес се представи по-слабо от прогнозите, като избирателите не му дадоха абсолютно мнозинство за първи път в историята след апартейда. Това притесни инвеститорите, които очакват да видят каква форма ще приеме коалиционното правителство на Южна Африка. Фондовата борса отбеляза спад от близо 2% след обявяването на резултатите на 30 май. Рандът отслабна спрямо долара и продължава да се обезценява тази седмица.

В Мексико обратно, очакванията бяха опровергани от голямата победа на Каудия Шейнбаум. Почти всички очакваха, че тя ще победи. Но популярността на съюзника ѝ, отиващия си президент Андрес Мануел Лопес Обрадор с неговите политики за щедро харчене ѝ дадоха неочаквана подкрепа. Нейната партия „Морено“ сега е по-свободна да продължи с по-агресивен дневен ред в парламента, което доведе до спад на мексиканското песо с над 4% спрямо долара до най-ниското ниво от около седем месеца. Основният борсов индекс в страната се понижи с 6%, най-големия спад от началото на Covid пандемията.

Резултатите са урок, който често се забравя в треската покрай изборите – политиката е непредвидима, социологическите допитвания може да разочароват, а преброяването на бюлетините води до изненади. И по-важното за тези, които продължават да водят предизборна кампания за предстоящите големи избори в САЩ, Великобритания и другаде, е че въпросът как се чувстват избирателите за своите финанси все още има значение.

„Това е сигнал за пробуждане за политическите партии, за възможните и за съществуващите правителства в цял свят“, казва Саймън Киджано-Евънс, главен икономист на Gemcorp Capital Management.

В Мексико Лопес Обрадор изгради популярността си, като помагаше на хората да издържат годините на породени от пандемията проблеми. Политики като удвояването на минималната заплата през последните шест години и раздаването на пари на всички – от възрастни хора до студенти, помогна на мнозина да се справят с инфлацията, която засегна голяма част от света през последните години. Това беше от полза за наследничката му Шейнбаум.

„Тя ще изпълни много от предложенията на Лопес Обрадор“, казва Паула Миранда, 33-годишна зъболекарка, която гласуала за Шейнбаум. „В крайна сметка тя е с неговото мислене и всичко това ще продължи“, допълва Миранда.

Допитванията прогнозираха неуспеха на Африканския национален конгрес да задържи мнозинството си в Южна Африка, но намаляването на гласовете му смути дори най-внимателните наблюдатели на изборите. Резултатът е смятан за силен упрек към годините на корупционни скандали и неспособност за създаване на работни места, изграждане на жилища и сигурност за големи части от избирателите.

„Искаме да работим“, казва 20-годишната Анджела Мсинда, която търси работа в Бронкхорстспройт близо до южноафриканската столица Претория. Нейният глас отишъл за партия „Копието на нацията“ (MK), основана през декемдври и ръководена от замесения в скандали бивш президент Джейкъб Зума. Тя спечели 15% от гласовете и проведе предизборна кампания с обещанието да създаде пет милиона работни места през идните пет години.

Най-големият шок дойде на най-големите и най-дълги избори. Индийските избиратели объркаха плановете на премиера Моди да започне третия си мандат като ръководител с голямо мнозинство, като засегната възможността му да наложи икономическа програма, която разхлабва трудовите закони и ограничава социалните програми. Партията „Бхаратия Джаната“ даде на всички домакинства безплатно зърно от началото на пандемията, но опозицията предложи да удвои заплатите въз основа на социална програма, която предоставя гарантиран брой дни работа в селата, и обеща да опрости студентски заеми.

Опитите на Моди да вдъхне енергия на хиндуистката си база с решителна религиозна реторика и ходове срещу представители на опозицията му изиграха лоша шега. Преди изборите представители на опозицията бяха подложени на данъчни и корупционни разследвания. Един популярен политик от опозицията прекара по-голямата част от шестседмичните избори в затвора и беше освободен за няколко седмици, за да проведе кампания. Работници от опозиционната партия заявиха, че са чули от избиратели, че искат промяна, тъй като правителството станало твърде „арогантно“.

Екзит половете показаха убедителна победа на Моди, но изходът го остави на милостта на другите партии, необходима за съставяне на коалиция.

Избиратели съобщават, че доходите им не са нараснали в десетгодишното управление на Моди, а инфлацията е ограничила възможностите им да харчат. Опозицията успешно се възползва от усещането, че икономиката на Индия се движи на две скорости, а неравенството се задълбочава.

Изборите в Индия бяха особено предупреждение за ненадеждността на допитванията, които подобно на референдума за Brexit и изборите в САЩ през 2016 г. не успяха да предвидят крайния резултат.

„На тези избори имаше явно известна степен на нежелание на избирателите да разкрият за кого са гласували предвид обществения натиск. В подкрепящата Моди Индия избирателите не искаха да разкрият, че може би не подкрепят Моди“, коментира Шаниел Рамджи, фонд мениджър в компанията Pictet Asset Management. „Виждали сме това преди в САЩ и то може да се случи отново предвид противоречията около бившия президент Тръмп“, допълва той.

Надпреварата между Доналд Тръмп и президента Байдън, макар че се случва на фона на притеснения за проблеми като правата за аборт и имиграцията, е силно повлияна и от икономиката.

Американците се доверяват на Тръмп вместо на Байдън за инфлацията и икономиката с разлика от 14 процентни пункта, сочи неотдавнашно допитване на ABC News и Ipsos.

Преди тези избори наближават други значими избори.

До 370 млн. избиратели ще участват на изборите за Европейски парламент тази седмица, на които се очаква крайнодесните партии да увеличат подкрепата си. Националистическият дневен ред е изправен пред значителни препятствия в Европа, тъй като по повечето големи проблеми правителствата трябва да правят компромиси. Към сложността се добавя и фактът, че ръководителите печелят място на масата в ЕС на национални избори, не на избори на ниво съюз и вътрешното политическо напрежение затруднява приемането на паневропейска програма.

На изборите във Великобритания на 4 юли Консервативната партия, която управляваше през последните 14 години, вероятно ще претърпи голяма загуба и ще бъде наказана от избирателите заради нарастването на разходите за живот, които подобно на други части от Европа бяха породени от пандемията и войната в Украйна, но бяха задълбочени от решението на страната да напусне ЕС.

И други страни проведоха избори тази година, включително Индонезия, Русия, Тайван и Пакистан.

Новият президент на Тайван Уилям Лай встъпи в длъжност миналия месец, след като получи 40% от гласовете, побеждавайки двама кандидати от опозицията, които настояваха за по-близки връзки с Китай. Въпреки това неговата партия загуби мнозинство в парламента на изборите през януари, което отчасти отразява разочарованието от проблеми като инфлацията, ниските заплати и високите цени на жилищата.

В Пакистан избирателите се противопоставиха на силната армия на страната, за да изберат кандидати, свързани с намиращия се в затвора ръководител на опозицията Имран Хан, като най-големия единичен блок в парламента, но без мнозинство. Поддръжниците на Хан отправиха обвинения във фалшифициране на гласове, които бяха опровергани от властите. Другите партии се обединиха, за да сформират ново правителство с премиер Шехбаз Шариф.

Свалянето на Хан като премиер през 2022 г., последвалото му изпращане в затвора и смазването на партията му предизвикаха вълна от симпатии, казват политолози. След отстраняването му от власт инфлацията в страната достигна 40%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 09.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още