IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика не може да си позволи да губи златните си кокошки

"Газпром" е ключова за руската икономика компания и нейните загуби вероятно са само началото

15:32 | 07.06.24 г. 8
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

"Газпром" е доказателство за "катастрофалния идиотизъм на войната на Владимир Путин", пише в коментар зам.-главният редактор на The Washington Post Дейвид фон Дреле. Той се позовава на доклада, изготвен по поръчка на газовия холдинг за отражението на войната върху дейността ѝ.

Водещата доскоро газова компания в света и една от най-големите в Русия записва първи загуби за последните близо 25 години, а заключенията са, че това ще продължи още десетилетие - поне до 2035 година. Причината е, че компанията зависи от газопроводите за износ на природен газ и досега не инвестираше в терминали за втечнен газ, а газопроводите са насочени към Европа. Така се оказа, че "Газпром" е по-зависим от европейските пазари, отколкото те от него.

Газопроводите не се строят за един ден - 28 месеца след началото на войната Русия все още не може да прокара "Силата на Сибир 2", очаквайки одобрението на Китай, пише още фон Дреле. Докладът на "Газпром" показва, че коментарите как Пекин ще помогне на руската икономика да се вдигне на крака са само пропаганда, на която дори и близките до обкръжението на руския президент не вярват.

"Русия не може да си позволи да унищожава печелившите си бизнеси", пише още анализаторът и допълва, че загубата на "Газпром" е само първата от много и руската икономика върви по сценария на Венецуела - с ръст на инфлацията, защото цената на войната се плаща от икономика, чиито резултати не са достатъчни, за да я платят.

Не вярвайте в коментарите на президента Владимир Путин за силната руска икономика - една от ключовите компании в нея е "Газпром", пише още Дейвид фон Дреле. Това е компания, която има много по-дълбоко значение за Русия, отколкото е видимо, и излиза далеч от газовата сфера. Нейната съдба подсказва какво може да се очаква за Русия, допълва още той.

Фон Дреле припомня и коментар на републиканеца Джон Маккейн, който определи Русия като "бензиностанция, маскирана като държава". На тази база журналистът допълва, че войната е "автогол с епични размери", който ще тежи дълго на руския народ.

Проблемите за руската газова индустрия могат да бъдат допълнително задълбочени, ако президентът на САЩ Джо Байдън премахне забраната за нови проекти, свързани с втечнен газ. Новите съоръжения ще имат работа като алтернатива на Русия и това вече беше регистрирано - за първи път в историята САЩ продаде повече природен газ в ЕС, отколкото Русия, през 2023 година.

Могат ли отношенията между Запада и Русия да се възстановят?

Нападайки съседа си в нарушение на правилата, Русия показа, че е заплаха за сигурността и ценностите на Запада. И го потвърждават действията на съседите ѝ, които би трябвало да я познават най-добре. След години на отказ Швеция подаде молба за членство в НАТО и увеличи разходите за отбрана с 30%. През миналата година Полша повиши разходите за отбрана със 70 на сто, а Литва - с 30 на сто.

Още след 2014 година, когато Русия анексира едностранно Крим, страните от ЕС започнаха да увеличават парите във военните си бюджети. "Това не са страни, които искат да възстановят зависимостта си от Русия, когато войната свърши", пише още анализаторът. 

В коментара си той призовава и американския президент Джо Байдън, че сега не е времето за отказ да бъдат издавани лицензи за дейност на нови проекти, свързани с природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 седмици
До: aldy: Това данните от преди войната ли са :) Ххахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
тошко_стоте_акаунта
преди 2 седмици
До: 1,2, да чета? ми аз си чета мойте си работи, ти твоите :):) нямаме допирни точки на никакво ниво, освен да се понаплюемм тука:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 5
giorgiacoffee
преди 2 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 15
aldy
преди 2 седмици
Руската икономика не е икономиката на ФРГ, да си позволява разсипията на енергетика и индустрия. Напускат я основополагащи икономиката компании, заради липса на елементарни условия за нормална работа. Затова според класацията на Световната банка, РФ по БВП ППП вече е на 4-то място в света и е пред ФРГ. Въпреки войната и дивашките незаконни санкции, в пълно противоречие с устава на ООН и СТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 15
Tikva007
преди 2 седмици
Г-це Петкова, нещо сте недогледали - тази статия вече я печатахте няколко пъти през м. Март 2022 г. Проверите и ще си убедите - сравнете прогнозите за руската икономика - 1:1 са от тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 6
Naemate1
преди 2 седмици
Имат си голям вътрешен проблем който трябва да си решат по-скоро от колкото късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 18
zelka007
преди 2 седмици
тошко стоте акаунта , четеш ли ?! принизяване на статута ... и военен и икономически ... и опашки за яйца по пазарите , да не забравим !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 19
zelka007
преди 2 седмици
тошко стоте акаунта , четеш ли ?! клипчето с Giada Legati гледа , нали ?! полиуретанова пяна драги ми смехурко ... и един премиер , дето виеше - "а не може ли поне воланът да е рассийски , не е сложно , не е двигател или скоростна кутия" ... в производството на волани и седаки се използва полиуретанова пяна ... Основните страни производителки в Европа са Полша, Италия, Германия, Обединеното кралство и Франция, които заедно осигуряват 85% от общото европейско производство ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още