IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последни данни преди вота: Още две агенции предвиждат битка за второто място

Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на партиите на второ, трето и четвърто място може да е различна

09:34 | 07.06.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Шест формации ще влязат в следващото Народно събрание, като първата партия води с над 10 процентни пункта пред втората. Големият въпрос е коя ще бъде втората сила в парламента. Това сочат данните от социологически проучвания и на „Галъп“, и на „Тренд“, публикувани в последния ден на предизборната кампания.

Какво казват от „Галъп“

Проучването на „Галъп“ е проведено по поръчка на БНР и предвижда избирателна активност за парламентарния вот от 40,2%. От всички гласуващи 3,5% твърдят, че ще гласуват с "Не подкрепям никого". 

За европейските избори се очаква вотът си да дадат 37,7% от избирателите. 3,1% декларират твърдо намерение за гласуване с "Не подкрепям никого" в изборите за Европейския парламент.

Според данните ГЕРБ-СДС биха получили 25,9% от гласовете, ПП-ДБ – 15,7%, „Възраждане“ – 15,5%, ДПС – 15,3%. На този етап е трудно да се определи кой действително би завършил на второ и трето място. В парламента биха влезли още две партии – БСП с 8% подкрепа и ИТН с 6,1%. 

Под чертата остават „Солидарна България“ с 3,1% и „Синя България“ с 2,8%. 

Няма голяма разлика между декларираните намерения на гласоподавателите за парламентарния и европейския вот. На изборите за Европейски парламент ГЕРБ-СДС биха взели 25,7% от гласовете, ПП-ДБ – 15,9%, „Възраждане“ – 15,4%, ДПС – 14,9%, БСП – 7,9%. ИТН с 5,9% е на ръба за прескачане на бариерата за представителство в ЕП. Под чертата остават „Солидарна България“ – с 3%, „Синя България“ – 2,6% и др.

 

Прогнозите на „Тренд“

Проучването на „Тренд“ е направено по поръчка на „24 часа“ и „Нова броудкастинг груп“. То прогнозира малко по-висока избирателна активност – 48% на парламентарния вот и малко по-ниска активност на европейския. Очаква се за националните избори гласа си да дадат между 2,50 – 2,70 млн. души, а на изборите за Европейски парламент – между 2,30 и 2,45 млн. души.

ГЕРБ-СДС биха взели 26,5% сред гласуващите. За второто място се борят ПП-ДБ (15,3%), „Възраждане“ (15,1%) и ДПС (14,9%). Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна, посочват социолозите. БСП запазва петата си позиция с 8,5% от гласуващите, а „Има такъв народ“ ги доближава с 5,9% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори.

Според „Тренд“ шанс да прескочат бариерата имат и „Солидарна България“, за които обаче се очакват по-малко от необходимите за това гласове – 3,4%. „Синя България“ би получила подкрепата на 2,1% от гласуващите. След тях се нареждат ВМРО (1,4%), „Левицата“ (1,3%) и „Български възход“ (1,1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира 4,4%, но резултатът не участва в разпределението.

Няма сериозна разлика между декларираните намерения за гласуване на парламентарния и европейския вот. Очаква се малко по-висок резултат на ПП-ДБ за Европейските избори, а БСП ще се представи с близо половин процентен пункт по-слабо на тях.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още