IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централният банкер на Путин казва това, което президентът не иска да чуе

Елвира Набиулина е диригентът на руската икономика, който успява да балансира между инфлацията и трупащите се разходи за отбрана

15:02 | 09.06.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рязкото увеличение на лихвените проценти и ограниченията върху трансакциите в чуждестранна валута спряха изходящите потоци и потушиха финансовата паника. Скоро неочаквано приходите от енергия влязоха в държавната хазна и отбранителното производство се прехвърли на висока предавка. Двуцифреният срив в икономиката, от който някои се страхуваха, вместо това се превърна в спад от малко над 1%, последван от бързо възстановяване.

„Извънредните координирани действия на правителството и централната банка облекчиха последствията от западните санкции“, казва Олга Беленкая, икономист във Finam. Те „се допълваха взаимно и като цяло спасиха икономиката“, добавя тя.

Набиулина е на радара на руския лидер от 2006 г., когато неговият роден град Санкт Петербург беше домакин на среща на върха на лидерите от Г-8, което беше може би пиковият момент на глобално приемане, за който Путин копнееше по онова време. Русия загуби мястото си в клуба на големите индустриални сили осем години по-късно, след като нахлу и анексира Крим от Украйна.

По време на кратка работа в мозъчен тръст между правителствени длъжности, Набиулина отговаря за подготовката на дневния ред на събитието на Г-8, което се фокусира върху теми като енергийната независимост. Програмата, която включва и ръководителите на големи развиващи се страни като Китай и Бразилия, в крайна сметка получи международен отзвук и Путин я забеляза.

Година по-късно Путин избра Набиулина за министър на икономиката и тя остана на поста, след като Дмитрий Медведев стана президент на следващата година. Когато Путин се върна на президентския пост през 2012 г., тя се присъедини към него в Кремъл като икономически помощник и година по-късно стана неговият изненадващ избор за ръководител на централната банка.

Набиулина, чийто настоящ мандат изтича през 2027 г., е в безопасност в ролята си в обозримо бъдеще, особено като се има предвид опитът на Путин да избягва кадрови чистки, които биха могли да се възприемат като дестабилизиращи или направени под натиск, казват източници, пожелали анонимност.

Това не означава, че възгледите на Набиулина ще постигнат победа - и със сигурност не я имунизират срещу критика.

Орешкин отдавна води публичен спаринг с нея, а премиерът Михаил Мишустин редовно подава оплаквания. Законодателите и най-голямата бизнес група в Русия я обвиняват за политиките, които смятат за прекалено ограничителни или с твърде много грешки в борбата с инфлацията.

Още преди инвазията руските официални лица се подиграваха на Набиулина за подхода ѝ към паричната политика, който се фокусира преди всичко върху инфлацията.

Елвира Набиулина и ръководителят на МВФ Кристин Лагард през 2018 г. Снимка: Bloomberg L.P. Елвира Набиулина и ръководителят на МВФ Кристин Лагард през 2018 г. Снимка: Bloomberg L.P.

Но малцина са направили повече за защита на руската икономика от санкции преди конфликта или за овладяване на финансовия шок след него.

И тя е известна с това, че следва линията. Когато „Роснефт“ - оглавявана от близкия съюзник на Путин Игор Сечин компания - спешно се нуждаеше от 7 млрд. долара за изплащане на заем през 2014 г., Набиулина получи това, което беше възприето като молба от Путин да помогне на държавния петролен гигант, разкриват източници, запознати с въпроса.

Гуверньорът се съгласи от загриженост, че евентуалният неуспех на „Роснефт“ да извърши плащането може да провокира малка финансова криза, добавят те. Това е епизод, който петни репутацията ѝ повече от всеки друг преди войната и е обвинен за срива на рублата през декември същата година.

„Тя е член на екипа на Путин, който очевидно изпълнява ролята си, но има по-голяма степен на свобода от правителството“, казва Вюгин. „Тя също има способността да бъде независима поради характера си. На нея може да се разчита”.

Сега санкционирана от САЩ, Обединеното кралство и други страни за поддържане на военната икономика в релси, Набиулина ръководи централна банка, която натрупа един от най-големите запаси от чуждестранна валута и злато в света, отстрани кредитори, смятани за лошо управлявани или недостатъчно капитализирани, и доведе инфлацията до най-ниската ѝ стойност в постсъветската история на Русия.

След първите вълни от санкции срещу Украйна преди десетилетие, Набиулина помогна за създаването на собствена алтернатива на Русия на услугата за финансови комуникации SWIFT и изхвърли американските държавни облигации от резервите.

И през всичко това време тя се наслаждаваше на похвалите на инвеститори и колеги в чужбина. През 2018 г. ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, която тогава отговаряше за Международния валутен фонд (МВФ), оприличи качествата на Набиулина с тези на велик диригент.

Музиката, която бълва сега, не се харесва на всички – но Набиулина свири пред публика от един, въпреки че не се страхува да удари какофонична нотка. 

Но докато конфликтът изкривява икономиката, расте рискът Набиулина да се окаже встрани и да бъде отхвърлена от човека, който има последната дума. Сергей Дубинин, управител на руската централна банка от 1995 г. до 1998 г., казва, че се съмнява в „по-нататъшния успех на антиинфлационната политика“, която сега се следва от политиците.

„Виждаме, че военните разходи се увеличават всяка година и тази ситуация е много трудна за контролиране от централната банка“, посочва той. „Това е нещо като нова реалност за следващите десетилетия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 09.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
vadimka
преди 1 месец
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 1 месец
До: pinoccio ... а при теб от къде това самочувствие на нормален?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 12
pinoccio
преди 1 месец
До: khao: Ако си заковеш дъската, може и да хванем ръка да разберем какво питаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 12
pinoccio
преди 1 месец
Мдааа, това е руският Ялмар Шахт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още