IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция неочаквано се включи в самолетната коалиция за Украйна с "Мираж 2000"

Страната ще подготви и екипира 4500 украинци за фронта, съобщи Еманюел Макрон

23:43 | 06.06.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Франция ще предостави на Украйна самолети "Мираж 2000" и ще обучи пилоти да летят на тях, съобщи френският президент Еманюел Макрон, цитиран от AFP. Той уточни, че детайли по това предложение ще бъдат обсъдени по време на двустранна среща с украинския президент Володимир Зеленски, която ще се състои в петък (7 юни) в Елисейския дворец.

Обучението на пилотите отнема обикновено 5-6 месеца, което означава, че до края на годината Украйна може да има подготвени кадри и още един вид модерни западни изтребители. Около година, след като беше създадена самолетната коалиция, Украйна чака и първите F-16, които обещаха Дания и Нидерландия.

Преди дни белгийският премиер Александър де Кро анонсира, че страната му ще предостави 30 самолета F-16 на Украйна. Първите бройки ще пристигнат още в края на 2024 година, но основната част ще бъде предоставена до 2027 година.

Макрон съобщи още, че Франция ще екипира и обучи 4500 украински военни, които ще бъдат мобилизирани. Той допълни, че Киев е поискал западни инструктори да обучават украинските новомобилизирани военни на територията на страната, за да се извършва по-бързо и качествено подготовката им.

Зеленски и съпругата му Олена са гости на церемонията, с която световни лидери отбелязват 80-та годишнина от десанта в Нормандия. Двамата бяха посрещнати с аплодисменти от публиката и ветераните от Втората световна война. В своето приветствие по време на траурна церемония в гробището в Колвил сюр Мер американският президент Джо Байдън направи очакван паралел между Втората световна война и войната в Украйна. Той отбеляза, че Украйна е нападната от тиранин и "ние никога няма да я предадем".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 6
0pk
преди 1 месец
До: zelka007 сериозно, ще вдигат мираж за да отстреля летяща косачка за трева, с риск самия мираж да влети в някое биде по пътя? Експерт си, нямаш грешка! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 1 месец
До: 0pk ... колкото толкова ... те няма да се бият във въздушен бой ... ще ги ползват за прихващане и сваляне на крилатите ракети и иранските фърчилки , за да освободят ресурс на ПВОто за борба с ракетите ... предполагам де , защото взимат версията "мираж-5" , а тя е с по-новият им боен компютър и подобрените радари за водене на цели ... освен това може да носи , целеуказва и изстрелва scalp ... :))) ... ще постигнат по-голям обхват за scalp-иране на налазилите ги крадци на бидета ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
0pk
преди 1 месец
с колко, три-четри самолета? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още