IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще подкрепят ли младите избиратели крайната десница на изборите в ЕС?

Младите гласоподаватели подхраниха зелена вълна през 2019 г. Сега изглежда, че хората под 30 години ще дадат тласък и на крайната десница в Европейския парламент

08:06 | 07.06.24 г.
Марин Льо Пен, лидер на френската партия „Национален сбор“ (вляво), и Жордан Бардела, президент на партията (в средата), в края на митинга на предизборната кампания за Европейски парламент в Париж, Франция. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Марин Льо Пен, лидер на френската партия „Национален сбор“ (вляво), и Жордан Бардела, президент на партията (в средата), в края на митинга на предизборната кампания за Европейски парламент в Париж, Франция. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

23-годишният Ален Арнера може да преброи на двете си ръце хората, на които е казал за намеренията си да гласува за изборите за Европейски парламент, които на някои места в Европа започнаха в четвъртък.

„Тъй като съм от петчленно семейство, това са половината от хората, на които съм казал“, каза пред Deutsche Welle френският гражданин, който живее и работи в Брюксел.

Подобно на 33% от френските си сънародници, според последните социологически проучвания, Арнера планира да гласува за крайнодясната „Национален сбор“, водена от 28-годишния действащ член на Европейския парламент Жордан Бардела.

„За мен всичко се свежда до това, че те вземат присърце най-важните интереси на Франция“, посочва Арнера. Той е съгласен с националистическия подход на партията към интеграцията в ЕС, както и с политиката на Бардела за „двойна граница“, която би ограничила свободното движение на мигранти в рамките на отвореното Шенгенско пространство чрез повторно въвеждане на систематични проверки по сухопътните граници на Франция. Арнера, който е мигрант в Европа, смята, че имиграцията в ЕС е твърде висока.

„Току-що достигнахме момент, в който имаме толкова много проблеми във Франция, като високите нива на безработица или кризата с разходите за живот“, обяснява той.

Млад, с международен опит и стабилна работа в офис, Арнера е наясно, че не се вписва в типичния образ на поддръжник на „Национален сбор“. Политиката на партията е непопулярна сред много негови връстници в социалните му кръгове.

От зелена вълна до зелено унищожаване

На предишните избори за Европейски парламент през 2019 г. високата избирателна активност сред младите хора помогна за стимулирането на това, което мнозина обявиха като „Зелена вълна“, при която партиите, фокусирани върху климата, спечелиха рекордните 74 места в Европейския парламент. На предстоящите избори, въпреки че все още са популярни сред младите избиратели, очаква се Зелените да претърпят сериозни загуби, печелейки само около 41 от наличните 720 места.

Арнера е част от млада, радикално дясна демография, която се увеличава в някои части на Европа. Скорошно проучване на Ipsos показа, че 34% от французите под 30 години, които планират да гласуват, биха избрали десния популист Бардела. Следващите най-популярни варианти са крайнолявата „Непокорна Франция“ (14%), лявоцентристката Социалистическа партия (12%) и Зелените (11%).

Данни от социологически проучвания, анализирани от базирания във Вашингтон информационен бюлетин Politico, показват силна и нарастваща младежка подкрепа за подобни крайнодесни партии в цяла Европа, като VOX в Испания, Chega в Португалия, Vlaams Belang ("Фламандски интерес") в Белгия и „Партия на финландците“.

„Сърдитите старчета“ вече ги няма?

Йосе де Фохт, анализатор на изборите в Нидерландия, вижда как типичният профил на крайнодесните избиратели се променя в родната му страна.

„След 2016 г., годината на Brexit и [избирането на бившия президент на САЩ Доналд] Тръмп, имаше много дискусии за крайнодесния или десния популизъм като израз на гневни, по-възрастни бели мъже. Макар да мисля, че беше преувеличено, вярно е, че имаше тази корелация“, посочва той.

Сега много по-млади хора, особено тези, които живеят във все по-скъпи градове като Амстердам, се обръщат към твърдо настроената към ислямофобската и антиимиграционна „Партия за свобода“, която оглави проучванията сред младите нидерландски избиратели на миналогодишните парламентарни избори, посочва Де Фохт.

„Това, че партиите се представят по-добре сред младите, не винаги означава, че средно техните идеи са по-популярни сред същата аудитория. Причината може да е и че по-младите избиратели са по-нестабилни, докато по-възрастните остават с традиционните партии“, добавя той.

Експерт: Твърденията на крайнодясната младежка вълна са преувеличени

Родерик Рекер от университета „Радбод“ в Нидерландия вижда нещата по подобен начин, но е скептичен относно това, което приема като фалшив медиен разказ, рекламиращ крайнодясна младежка вълна.

"Това не е така. Всяко проучване показва, че никога не е имало по-прогресивно поколение", смята той. Младите хора като цяло все още са по-благосклонни към зелените и левите партии, като младите десни избиратели остават „като цяло в съответствие с останалата част от обществото“, добавя Рекер.

„Не виждам забележителна структурна тенденция“, твърди още той. Това също не е първият път в паметта на хората, когато младежката подкрепа за крайната десница е висока.

Това, което е важно, посочват Рекер и Де Фохт, е, че културните въпроси са много по-поляризирани за това поколение, което навлиза на пазара на труда.

„Много по-възрастни хора израснаха във време, когато религията или оста ляво-дясно по икономическите въпроси бяха доминиращи, докато по-младите хора израснаха в период, в който миграцията, глобализацията, политиките за многообразие и т.н. са уместни“, обяснява Де Фохт.

Светът изглежда като мрачно място

Обратно в Брюксел Арнера казва, че изборът му да даде своя глас за „Национален сбор“ се дължи до голяма степен на чувствата му на несигурност. „Не мисля непременно, че сме в ситуация, в която, като 23-годишен, е мотивиращо да излезем в света“, споделя той. "Светът изглежда като мрачно, икономически неизгодно място".

Но той не смята, че ще гласува за тази партия, която е основана като „Национален фронт“ от открито расисткия и антисемитски политик Жан-Мари льо Пен, продължително време.

Въпреки малко по-умерения курс, преследван от дъщерята на основателя Марин льо Пен, която предаде ръководството на „Национален сбор“ на Бардела и се очаква да представи нова кандидатура за президент през 2027 г., Арнера признава, че някои политици от тази формация го карат да се чувства неудобно. Той цитира като пример европейския депутат Тиери Мариани, който предлага много проруски възгледи.

Арнера вижда избора си като своеобразен протестен вот. Той се надява Бардела да осигури "шокова терапия" на начина, по който работи ЕС. "Мисля, че ще дойде време, когато вече няма да гласувам по този начин“, все пак добавя Арнера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още