IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия има план Б, ако Фон дер Лайен не успее

Освен за председател на ЕК, Берлин може да се бори за позицията на Жозеп Борел, а всичко ще зависи от Зелените

21:30 | 06.06.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия има няколко варианта за най-престижните длъжности в Брюксел, ако сегашният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен не успее да събере подкрепа за втори мандат, пише Politico. Част от тях са до голяма степен неизвестни за широката общественост чиновници, но подсказват, че партията на Зелените ще има водеща позиция при определянето на кандидата.

Изборите за Европейски парламент вече започнаха и очакванията са, че сегашният председател на ЕК ще има значително по-враждебно настроена аудитория - социологическите проучвания показват, че ще има ръст на депутатите от крайнодесните формации, които да сложат националните проблеми на фокус в работата на ЕП.

Според Politico при такова развитие на нещата Урсула фон дер Лайен вероятно няма да запази поста си. Берлин обаче е готов с други предложения - Франциска Брантнер или Свен Гиголд. И двамата в момента са част от екипа на Министерството на икономиката, оглавявано от лидера на "Зелените" и вицеканцлер Роберт Хабек.

Брантнер е бивш европейски депутат и един от представителите на германското правителство в инициативи за намаляване на корупцията при добивите на полезни изкопаеми. Гиголд  също беше европейски депутат дълги години, а сега е определян като "дясната ръка" на Хабек. Сред основните му задачи в икономическото министерство са политиките за малкия и средния бизнес. 

Интерес към поста обаче проявява и френския президент Еманюел Макрон. Според източници на Politico той ще опита да наложи италианеца Марио Драги, чиито икономически възгледи съвпадат с плановете му за бъдещето на ЕС. Според медийни спекулации именно благодарение на Макрон министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен стана председател на ЕК, измествайки фаворита на ЕНП Манфред Вебер през 2019 година.

Ако Германия не успее да запази позициите си в ЕК, то има и още един отговорен пост, за който може да се бори - на Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика. Според Politico за него се разглежда кандидатурата на външния министър Аналена Бербок (отново от партията на Зелените), макар и да не е ясно дали тя има желание за промяната. Бербок има много по-амбициозни планове да заеме стола на Олаф Шолц след парламентарните избори в Германия през 2025 година.

Има още един потенциален кандидат от Германия за някоя от водещите позиции - 37-годишния европейски депутат Тери Райнтке, отново част от Зелените. Той е лидер на листата на партията за европейските избори, а липсата му на административен опит ще го оставят по-скоро на ниво лидер на парламентарната група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: zelka007, в министерствата на побоищата и убийствата, жените нямат място, освен ако не са със сбъркани хромозоми. (лично мнение)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 седмици
До: 0pk ... отбелязвам факт . що , и ти ли ще си показваш космите в ушите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 2 седмици
До: zelka007 и това те обижда, нали така? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 2 седмици
До: Tikva007 ... тошко , зле прикрито женомразство ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
Tikva007
преди 2 седмици
Явно Германия и германците трябва да се държат в някакъв трудов стрес, който им носи умерено материално благополучие, защото безработицата, мизерията и разрухата след ПСВ доведоха един луд фюрер и нова опостушителна война, а изобилието от работа, безконтролният просперитет и богатство на последните поколения *мирни* германци доведоха едно лудо Ленче (Бербок), което под благосклонния поглед на стрина си фондер, с лакти и нокти драпа за Т(рета и последна)СВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
Tikva007
преди 2 седмици
*партията на Зелените ще има водеща позиция при определянето на кандидата.* - Тази партия застреля Германия в главата, но няма да миряса, докато не закопае и цяла Европа. Въпросът е, колко вече са изтрещяли европейците, за да й го позволят. Явно няма да се мине без поредната европейска катастрофа, докарана от германски фанатици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още